Yrityksen energia-asiat kuntoon?

Nykyisin sähkönhinta on asettunut vuoden 2023 aikana alemmalle tasolle mutta on odotettavissa että jälleen erityisesti sydäntalvella ja tuulettomina talvipäivinä pörssisähkön hinta voi nousta useisiin satoihin euroihin kilowattituntia kohden. Vuoden 2023 syksyllä uusissa määräaikaisissa sähkösopimuksissa pelkän sähköenergian osalta liikutaan käyttöprofiilista riippuen suunnilleen tasolla 80-120€ per MWh (eli noin 180-220€/MWh sähkön kokonaishintana) mutta hyvin pienissä kulutuskohteissa pelkän sähköenergian hintataso voi edelleen olla jopa 600€/MWh.

Lisäetua uusiutuvan energian käytön myötä saadaan kiinteistövarallisuusarvon kasvussa, parempana yrityskuvana asiakkaiden suuntaan sekä yrityksen pienempänä hiilijalanjälkenä.

Energiankäyttöä tehostamalla säästät sekä yrityksen lompakkoa että luontoa. Kaikki energiantuotanto jossakin määrin vaatii resursseja ja maankäyttöä, joka on pois koskemattomalta luonnolta tai muusta toiminnasta. Mitä vähempi, sitä parempi!

Investoinnit ja rahoitus

Energiainvestoinnit

Energiainvestointia ennen myös kustannustehokkaat mahdolliset järkevät säätö- ja käyttötapamuutokset on syytä käydä läpi. Kaikki investoinnit on erittäin suositeltavaa kilpailuttaa. Nykyisessä kilpailutilanteessa on huomioitava, että yleinen hintataso on parissa vuodessa noussut tuntuvasti, toimitusajat jopa useita kuukausia ja tarjouksia voi olla vaikea edes saada. Nykyisellä energianhintojen tasolla investoinnit ovat silti kannattavampia kuin koskaan aiemmin. Lainarahaa käytettäessä on suositeltavaa harkita korkoputkien tai vastaavien korkotason suojauksien käyttöä. Energiainvestointien osalta on syytä olla ripeä mutta liika kiire voi kostautua monella tavalla.

Suositut investoinnit vuonna 2022

Mikäli sähkölämmitystä, öljylämmitystä tai kaasulämmitystä vielä käytetään, kannattaa lämmitys viipymättä saneerata puupelletille, puuhakkeelle tai lämpöpumpuille. Mikäli kohteessa on tarpeen varastoida myös ylilämpöä tai käyttää myös runsaasti tilojen jäähdytystä, voi maalämpö kalliokylmällä täydennettynä olla järkevin ratkaisu. Ilmalämpöpumppu puolestaan on usein kannattavin vaihtoehto suurten hallien lämmityksessä.  Energianeuvoja auttaa sopivimman ja kannattavimman lämmitysmuodon valinnassa.

Suosittu ja nopeasti nouseva yrityksien kohde on aurinkosähkö. Jos pörssisähkön hinta pysyy korkealla, on jopa pelkkä itsetuotetun aurinkosähkön myynti riittävän kannattavaa suurellekin aurinkosähköjärjestelmälle. Kannattavinta kuitenkin on käyttää itsetuotettu sähkö ensisijaisesti kyseisessä kiinteistössä.

Muita kannattavia toimia ovat mm. yli 20-vuotiaiden kiertovesipumppujen ja puhaltimien uusinta sekä moderni säätötekniikka. Pienillä investoinnilla saadaan usein suuriakin energiansäästöjä.

Rahoitusvaihtoehtoja energiainvestoinnille

Energiatukea voi saada osalle investointisummasta. Mikäli tukee on mahdollisuus, ovat tukiprosentit tyypillisesti välimaastossa 10-25 % investoinnin kokonaissummasta.

Muulle osalle voidaan hakea pankkilainaa tai pienissä investoinneissa myös osamaksurahoitukset voivat olla mielekkäitä vaihtoehtoja, ennen kaikkea luoton korosta riippuen.

Hyvä vaihtoehto voi myös olla kokonaisvaltainen huolto-leasing -tyyppinen järjestely, jossa kaikenlainen järjestelmän huolenpito jää leasing-yhtiön toimeksi ja tilaaja maksaa vain tietyn kuukausimaksun.

Myös ESCO-ratkaisu voi olla mielekäs vaihtoehto. Palveluntarjoaja toteuttaa energiatehokkuustoimenpiteet asiakkaalle kokonaistoimituksena. Kokonaistoimitukseen voi sisältyä palvelutarjoajan hankkima rahoitus, mutta asiakas voi halutessaan itse huolehtia rahoituksesta. Asiakas voi saada hankkeeseen valtion investointitukea. Palveluntarjoajana voi toimia erillinen energiatehokkuuspalveluita tarjoava yritys, ESCO-yritys, ESCO-toimintaa harjoittava urakoitsija, energiayhtiö tai energiatehokkaita laitteita tai järjestelmiä valmistava ja urakoiva yritys (lähde: Motiva Oy).

Lisätietoa ESCO-toiminnasta

Kysy lisää yrityksen energiatehokkuudesta

Pia Huhtala

Pia Huhtala

Energia-asiantuntija

Kuluttajat: Pirkanmaa

Sami Seuna

Sami Seuna

Energia-asiantuntija

Kuluttajat ja taloyhtiöt: Kanta-Häme, pienyritykset: Kanta-Häme ja Pirkanmaa

Lue lisää aiheesta yritys

pexels-lukas-590022

Energiatehokkuuden kartoitus

Energiatehokkuuden kartoitus Ole yhteydessä energianeuvojaan ja tarvittaessa pyydä maksuton energianeuvontakäyntiKanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueen yritykset ovat oikeutettuj...
energiakampanja-top-bg.jpg

Energiakampanja – Kolme askelta kohti energiatehokkuutta!

Energiakampanja – Kolme askelta kohti energiatehokkuutta! Liity energiatehokkuus-sopimukseen Energiatehokkuussopimus on vapaaehto...
pexels-lumn-327882

Täsmäkatselmus

Täsmäkatselmus Työ- ja elinkeinoministeriön tukemia, Motiva-mallin mukaisia energiakatselmuksia tekevät pätevöityneet energiakatselmoijat, jotka ovat Motivan energiakatselmo...
pexels-karolina-grabowska-4497591

Investoinnit ja rahoitus

Investoinnit ja rahoitus EnergiainvestoinnitEnergiainvestointia ennen myös kustannustehokkaat mahdolliset järkevät säätö- ja käyttötapamuutokset on syytä käydä läpi. Kaikki ...
pexels-dom-j-45110

Yrityksen tuet

Yrityksen tuet Tukea energiainvestointeihinValtio tarjoaa tukea mikro- ja pk-yrityksille Motiva-mallin energiakatselmuksiin ja energiatehokkuusinvestointeihin. Energiatuella...