Investoinnit ja rahoitus
Energiainvestoinnit
Energiainvestointia ennen myös kustannustehokkaat mahdolliset järkevät säätö- ja käyttötapamuutokset on syytä käydä läpi. Kaikki investoinnit on erittäin suositeltavaa kilpailuttaa. Nykyisessä kilpailutilanteessa on huomioitava, että yleinen hintataso on parissa vuodessa noussut tuntuvasti, toimitusajat jopa useita kuukausia ja tarjouksia voi olla vaikea edes saada. Nykyisellä energianhintojen tasolla investoinnit ovat silti kannattavampia kuin koskaan aiemmin. Lainarahaa käytettäessä on suositeltavaa harkita korkoputkien tai vastaavien korkotason suojauksien käyttöä. Energiainvestointien osalta on syytä olla ripeä mutta liika kiire voi kostautua monella tavalla.
Suositut investoinnit vuonna 2022
Mikäli sähkölämmitystä, öljylämmitystä tai kaasulämmitystä vielä käytetään, kannattaa lämmitys viipymättä saneerata puupelletille, puuhakkeelle tai lämpöpumpuille. Mikäli kohteessa on tarpeen varastoida myös ylilämpöä tai käyttää myös runsaasti tilojen jäähdytystä, voi maalämpö kalliokylmällä täydennettynä olla järkevin ratkaisu. Ilmalämpöpumppu puolestaan on usein kannattavin vaihtoehto suurten hallien lämmityksessä. Energianeuvoja auttaa sopivimman ja kannattavimman lämmitysmuodon valinnassa.
Suosittu ja nopeasti nouseva yrityksien kohde on aurinkosähkö. Jos pörssisähkön hinta pysyy korkealla, on jopa pelkkä itsetuotetun aurinkosähkön myynti riittävän kannattavaa suurellekin aurinkosähköjärjestelmälle. Kannattavinta kuitenkin on käyttää itsetuotettu sähkö ensisijaisesti kyseisessä kiinteistössä.
Muita kannattavia toimia ovat mm. yli 20-vuotiaiden kiertovesipumppujen ja puhaltimien uusinta sekä moderni säätötekniikka. Pienillä investoinnilla saadaan usein suuriakin energiansäästöjä.
Rahoitusvaihtoehtoja energiainvestoinnille
Energiatukea voi saada osalle investointisummasta. Mikäli tukee on mahdollisuus, ovat tukiprosentit tyypillisesti välimaastossa 10-25 % investoinnin kokonaissummasta.
Muulle osalle voidaan hakea pankkilainaa tai pienissä investoinneissa myös osamaksurahoitukset voivat olla mielekkäitä vaihtoehtoja, ennen kaikkea luoton korosta riippuen.
Hyvä vaihtoehto voi myös olla kokonaisvaltainen huolto-leasing -tyyppinen järjestely, jossa kaikenlainen järjestelmän huolenpito jää leasing-yhtiön toimeksi ja tilaaja maksaa vain tietyn kuukausimaksun.
Myös ESCO-ratkaisu voi olla mielekäs vaihtoehto. Palveluntarjoaja toteuttaa energiatehokkuustoimenpiteet asiakkaalle kokonaistoimituksena. Kokonaistoimitukseen voi sisältyä palvelutarjoajan hankkima rahoitus, mutta asiakas voi halutessaan itse huolehtia rahoituksesta. Asiakas voi saada hankkeeseen valtion investointitukea. Palveluntarjoajana voi toimia erillinen energiatehokkuuspalveluita tarjoava yritys, ESCO-yritys, ESCO-toimintaa harjoittava urakoitsija, energiayhtiö tai energiatehokkaita laitteita tai järjestelmiä valmistava ja urakoiva yritys (lähde: Motiva Oy).