Ovet ja ikkunat
Ovien ja ikkunoiden tiiviydestä on syytä huolehtia energiatehokkuuteen pyrkiessä. Vedon tunne saa asukkaan usein nostamaan tilan lämpötilaa, jolloin energiankulutus kasvaa nopeasti. Etenkin aktiivisessa käytössä olevien ulko-ovien sekä tuuletusikkunoiden tiivisteet painuvat helposti, jolloin ilmavuoto kasvaa.
Ikkunoista lämpöä poistuu johtumisen lisäksi myös lämpösäteilyn kautta. Tätä poistumaa voi helposti rajoittaa pitämällä tiiviitä verhoja ikkunoiden edessä etenkin kylminä ja pimeinä aikoina. Lisäksi verhot auttavat vedon tunteeseen, koska verhon sisäpinnan lämpötila pysyy huomattavasti ikkunan sisäpinnan lämpötilaa korkeammalla. Tämän merkitys on suurempi etenkin lattialämmityksen alueella, koska lämpöpatterit luovat kohdalleen vahvemmin ylöspäin nousevan lämpövirran, joka sekoittaa ikkunan kohdalla olevan kylmän ilman huoneen yläosaan.
Ikkunoiden ja ovien uusiminen pelkästään energiansäästöön perustuen on kuitenkaan harvoin kustannustehokasta. Toki näillä saneerauksilla saavutetaan usein merkittäviä etuja käytettävyydessä ja puhtaanapidossa. Mikäli ikkunoita ja ovia uusitaan, kannattaa vertailla näiden U-arvoja (lämmönläpäisy). Lisäksi etenkin jäähdytystä tarvitsevissa kohteissa (suuri auringon lämpökuorma kesäaikaan) voi ikkunoiden G-arvon ottaa mukaan kriteeriksi. G-arvo on suhdeluku, joka kertoo kuinka suuri osa ulkopintaan osuvasta lämpösäteilystä tulee ikkunan läpi. Auringon säteilyn vaikutuksia voi tehokkaasti vähentää myös heijastavilla verhoilla/sälekaihtimilla tai esimerkiksi etelän puoleisten ikkunoiden eteen asennettavilla markiiseilla.
Ikkunoista voit lukea lisää täältä:
Ulko-oven tiivistys.