Huollon vuosikello
Tässä esiteltävä vuosikello on yleisluontoinen, vastaava kannattaa tehdä itse omaa rakennusta varten räätälöitynä ja liittää se osaksi huoltokirjaa.
Kirjaa kaikki huollot ja toimenpiteet huoltokirjaan, hyvin ylläpidetty huoltokirja lisää talon arvoa.
Kaikkia ei kannata eikä saa tehdä itse, jolloin on aika kutsua ammattilainen apuun. Muista työtä teettäessä kotitalousvähennys!
Talven toimenpiteet
Talven tullessa saapuvat myös lumityöt. Pihassa kannattaa huolehtia, että lumen kasaamiselle on sopiva paikka. Talon seinustalle lunta ei kannata kasata, jotta se ei sulaessaan pääsisi kastelemaan talon perustuksia tai julkisivua.
Talven aikana kannattaa seurata katolle kertyvää lumikuormaa, joka on helpointa ja turvallisinta pudottaa pakkaslumena tarvittaessa. Mikäli lunta lähtee itse poistamaan katolta, tulee varmistua riittävästä työturvallisuudesta putoamissuojaimien ja varovaisen työskentelyn kautta sekä huolehtia että pudotusympäristö on turvallinen ja vapaa.
Kannattaa varautua hiekoittamaan liukas piha ja kulkuväylät. Hiekoitushiekkaa onkin hyvä olla jo valmiiksi varattuna tätä varten.
Älä lämmitä ja jäähdytä samanaikaisesti! Koneellisessa ilmanvaihdossa huolehdittava automaattiviilennys pois päältä, kun taas lämmöntalteenotto on erittäin suositeltavaa kytkeä päälle. Jälkilämmitys maltilliseksi 16-17 asteeseen.
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa lämpötilaerot korostuvat sisällä ja ulkona, joten ilmanvaihto voi olla liiankin tehokasta. Raitisilmaventtiilejä voi rajoittaa, mutta ei sulkea kokonaan. Näin ilmanvaihto toimii, mutta vedon tunne vähenee.
Tarkasta huoneiden lämpötilat; Alenna lämpötiloja tiloissa, joissa ei oleskella, ja sulje ovi. 20-22° C on sopiva oleskelutiloissa, makuuhuoneissa aste tai pari matalampi.
Mikäli vesikiertoiset patterit pitävät ääntä ja lämpiävät epätasaisesti, patteri voi tarvita ilmauksen.
Jos mahdollista, käytä puulämmitystä kovimmilla pakkasilla, ja vältä ilmalämpöpumpun käyttöä. Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumpun hyötysuhde laskee, kun varaava takka voi lämmittää jopa parin päivän ajan.
Seuraa sähkönkäyttötottumuksiasi eritoten talvella, jolloin suuri osa energiasta menee lämmityskäyttöön.
Hyödynnä viileä ulkoilma ruokien esijäähdytyksessä ennen jääkaappia parvekkeella tai terassilla.
Kylmälaitteiden taustat on hyvä imuroida kerran tai pari vuodessa, sekä sulattaa pakastin lämpöä eristävistä jääkerroksista ainakin kerta vuoteen. Toimenpiteet ovat helpompia talvella, kun ruuat voi siirtää ulkoilmaan odottamaan suoritusten ajaksi.
Kevään toimenpiteet
Keväällä valon määrä kasvaa ja tilojen lämmitystarve pienenee. Ikkunoiden pesu onkin yleensä tällöin ajankohtaista ja auttaa luonnonvalon hyödyntämisessä kodin valaistuksessa.
Pihassa nurmikko alkaa kaipaamaan leikkausta ja kukat kastelua. Kastelussa kannattaakin huomioida lähipäivien sääennusteet ettei vettä käytetä tarpeettomasti.
Ilmojen lämmetessä, ilmanvaihtokoneeseen voi säätää kesäasetukset laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti; lämmöntalteenoton ohitus päälle, ja tuloilman lämmitys mahdollisimman alhaiselle.
Yöt voivat olla keväällä vielä kylmiä, joten säädä raitisilmaventtiilejä harkiten kohti kesäasentoja.
Siitepölykaudella kiinnitä huomiota ilmanvaihdon suodattimien puhtauteen!
Pattereiden termostaatteja voi alkaa säätää pienemmälle sitä mukaan, kun lämpötilat sen sallivat. Tarkastele huonelämpötiloja.
Aurinko alkaa paistamaan jo helmikuussa enenevin määrin. Tarkista että keräimien ja paneelien keräyspinnat ovat roskattomat ja puhtaat. Ohut lumikerros sulaa helposti itsekseen, paksumman kerroksen voi joutua harjaamaan pois. Tarkista keräinpiirin paineet.
Tarkista että veden kulku sadevesiviemäreihin on esteetön. Poista roskat, ja vilkaise salaojien tarkastuskaivoista, että vedenpinta on salaojaputkien alapuolella. Jos näin ei ole, salaojaputkistossa voi olla tukos.
Kesän toimenpiteet
Kesä on hyvää aikaa pientalon huollolle. Ulkoverhouksen huolto korostuu kesäaikaan auringon porottaessa maalipintaan. Mikäli maali hilseilee, on ulkoverhouksen huolto ajankohtainen.
Kesällä on hyvä tehdä vesikatteen sekä ikkunoiden ja ovien tiivistyksien huolto. Hyvät tiivistykset pitävät veden ulkona ja ovien sekä ikkunoiden kohdalla vähentävät vedontunnetta sisätiloissa. Sateella kannattaa varmistua, että sadevesi valuu ikkunasta ulospäin, pois rakenteista.
Jos nuohousta ei tehty keväällä, kannattaa se tehdä kesän aikana varautuen syksyllä alkavaan lämmityskauteen.
Koneellisessa ilmanvaihdossa jälkilämmitys kokonaan pois. Varmista, että lämmöntalteenoton ohitus on kytkettynä.
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa kaikki ilmanvaihtoreitit voi avata täysin ilmanvaihdon tehostamiseksi.
Kesällä lämmöstä voi olla ylitarjontaa, jolloin pattereita on mahdollista sulkea kokonaan. Myös lattialämmitystä voi laskea reilusti talveen verrattuna.
Jos käytössä on ilmalämpöpumppu, jo parin asteen maltillinen viilennys auttaa tekemään sisäilman miellyttävämmäksi. Huolehdi, että ulko-ovet ja ikkunat ovat kiinni.
Sammuta sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä – nämä voivat aiheuttaa lisää lämpökuormaa. Uunin ja sisäsaunan käyttö lämmittää myös sisäilmaa, joten käytä harkiten.
Syksyn toimenpiteet
Syksyn sateet ja puista putoavat lehdet työllistävät syksyisin ja lämmityskausi alkaa. Sadevesien kulkua ja ohjausta kannattaa tarkkailla syksyn aikana ja puhdistaa sadevesikourut sinne pudonneista lehdistä ja roskista.
Tarkista koneen säädöt lämmityskauden lähestyessä. Jälkilämmityksen voi jälleen käynnistää, alkuun maltillisella tasolla. Kytke lämmön talteenotto päälle.
Raitisilmaventtiilejä aletaan siirtämään kohti talviasentoja.
Tarkista patteritermostaattien toimivuus ennen lämmityskautta.
Kiinnitä huomiota koko järjestelmän toimivuuteen – huolto voi olla helpompi saada alkusyksystä ennemmin kuin pakkasten aikaan.
Tarkkaile pihaa syyssateilla, ettei lammikoita muodostu talon lähistölle. Tämä voi viestiä tukkeutuneesta kuivatus- ja sadevesiviemäröinnistä. Poista kaivojen päältä lehdet, jotka estäisivät veden virtauksen. Toimiva järjestelmä johdattaa vedet pois talon katolta ja vierustalta.
Ympäröivät lämpötilat vaikuttavat kylmälaitteiden toimintaan. Kesähelteillä kylmäsäilytyslaitteita on voitu säätää kylmemmälle, joten tarkista lämpötilat maltillisemmaksi syksyn aikana. Jääkaapille sopiva lämpötila on noin 2-6 °C, pakastimelle noin -18 °C.