Energiatehokas kotitalous - mitä se tarkoittaa?

Pientalon energiakulutuksesta jopa 40–60 % kuluu tilojen lämmitykseen. Käyttöveden lämmitykseen energiasta kuluu vuositasolla noin 20–30 % ja käyttösähköön vastaavasti noin 20–30 %. Näihin suhteisiin vaikuttaa käyttäjän toiminnan lisäksi merkittävästi myös talon rakenteet sekä ilmanvaihdon toteutustapa. Energiansäästöä tavoitellessa kannattaa ensisijaisesti pyrkiä ratkaisuihin, jotka vähentävät energian tarvetta. Esimerkiksi erilaiset lämpöpumput eivät vähennä lämmitysenergian tarvetta kiinteistössä, vaan hyvän hyötysuhteensa ansiosta vähentävät ainoastaan ostettavan energian määrää.

Huollon vuosikello

Tässä esiteltävä vuosikello on yleisluontoinen, vastaava kannattaa tehdä itse omaa rakennusta varten räätälöitynä ja liittää se osaksi huoltokirjaa.

Kirjaa kaikki huollot ja toimenpiteet huoltokirjaan, hyvin ylläpidetty huoltokirja lisää talon arvoa.

Kaikkia ei kannata eikä saa tehdä itse, jolloin on aika kutsua ammattilainen apuun. Muista työtä teettäessä kotitalousvähennys!

Talven toimenpiteet

Talven tullessa saapuvat myös lumityöt. Pihassa kannattaa huolehtia, että lumen kasaamiselle on sopiva paikka. Talon seinustalle lunta ei kannata kasata, jotta se ei sulaessaan pääsisi kastelemaan talon perustuksia tai julkisivua.

Talven aikana kannattaa seurata katolle kertyvää lumikuormaa, joka on helpointa ja turvallisinta pudottaa pakkaslumena tarvittaessa. Mikäli lunta lähtee itse poistamaan katolta, tulee varmistua riittävästä työturvallisuudesta putoamissuojaimien ja varovaisen työskentelyn kautta sekä huolehtia että pudotusympäristö on turvallinen ja vapaa.

Kannattaa varautua hiekoittamaan liukas piha ja kulkuväylät. Hiekoitushiekkaa onkin hyvä olla jo valmiiksi varattuna tätä varten.

Ilmanvaihto

Älä lämmitä ja jäähdytä samanaikaisesti! Koneellisessa ilmanvaihdossa huolehdittava automaattiviilennys pois päältä, kun taas lämmöntalteenotto on erittäin suositeltavaa kytkeä päälle. Jälkilämmitys maltilliseksi 16-17 asteeseen.

 

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa lämpötilaerot korostuvat sisällä ja ulkona, joten ilmanvaihto voi olla liiankin tehokasta. Raitisilmaventtiilejä voi rajoittaa, mutta ei sulkea kokonaan. Näin ilmanvaihto toimii, mutta vedon tunne vähenee.

Lämmitysjärjestelmät

Tarkasta huoneiden lämpötilat; Alenna lämpötiloja tiloissa, joissa ei oleskella, ja sulje ovi. 20-22° C on sopiva oleskelutiloissa, makuuhuoneissa aste tai pari matalampi.

 

Mikäli vesikiertoiset patterit pitävät ääntä ja lämpiävät epätasaisesti, patteri voi tarvita ilmauksen.

 

Jos mahdollista, käytä puulämmitystä kovimmilla pakkasilla, ja vältä ilmalämpöpumpun käyttöä. Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumpun hyötysuhde laskee, kun varaava takka voi lämmittää jopa parin päivän ajan.

Sähköjärjestelmät

Seuraa sähkönkäyttötottumuksiasi eritoten talvella, jolloin suuri osa energiasta menee lämmityskäyttöön.

Kodinkoneet

Hyödynnä viileä ulkoilma ruokien esijäähdytyksessä ennen jääkaappia parvekkeella tai terassilla.

 

Kylmälaitteiden taustat on hyvä imuroida kerran tai pari vuodessa, sekä sulattaa pakastin lämpöä eristävistä jääkerroksista ainakin kerta vuoteen. Toimenpiteet ovat helpompia talvella, kun ruuat voi siirtää ulkoilmaan odottamaan suoritusten ajaksi.

Kevään toimenpiteet

Keväällä valon määrä kasvaa ja tilojen lämmitystarve pienenee. Ikkunoiden pesu onkin yleensä tällöin ajankohtaista ja auttaa luonnonvalon hyödyntämisessä kodin valaistuksessa.

Pihassa nurmikko alkaa kaipaamaan leikkausta ja kukat kastelua. Kastelussa kannattaakin huomioida lähipäivien sääennusteet ettei vettä käytetä tarpeettomasti.

Ilmanvaihto

Ilmojen lämmetessä, ilmanvaihtokoneeseen voi säätää kesäasetukset laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti; lämmöntalteenoton ohitus päälle, ja tuloilman lämmitys mahdollisimman alhaiselle.

 

Yöt voivat olla keväällä vielä kylmiä, joten säädä raitisilmaventtiilejä harkiten kohti kesäasentoja.

 

Siitepölykaudella kiinnitä huomiota ilmanvaihdon suodattimien puhtauteen!

Lämmitysjärjestelmät

Pattereiden termostaatteja voi alkaa säätää pienemmälle sitä mukaan, kun lämpötilat sen sallivat. Tarkastele huonelämpötiloja.

Aurinkoenergia

Aurinko alkaa paistamaan jo helmikuussa enenevin määrin. Tarkista että keräimien ja paneelien keräyspinnat ovat roskattomat ja puhtaat. Ohut lumikerros sulaa helposti itsekseen, paksumman kerroksen voi joutua harjaamaan pois. Tarkista keräinpiirin paineet.

Salaoja- ja sadevesiviemäröinnit

Tarkista että veden kulku sadevesiviemäreihin on esteetön. Poista roskat, ja vilkaise salaojien tarkastuskaivoista, että vedenpinta on salaojaputkien alapuolella. Jos näin ei ole, salaojaputkistossa voi olla tukos.

Kesän toimenpiteet

Kesä on hyvää aikaa pientalon huollolle. Ulkoverhouksen huolto korostuu kesäaikaan auringon porottaessa maalipintaan. Mikäli maali hilseilee, on ulkoverhouksen huolto ajankohtainen.

Kesällä on hyvä tehdä vesikatteen sekä ikkunoiden ja ovien tiivistyksien huolto. Hyvät tiivistykset pitävät veden ulkona ja ovien sekä ikkunoiden kohdalla vähentävät vedontunnetta sisätiloissa. Sateella kannattaa varmistua, että sadevesi valuu ikkunasta ulospäin, pois rakenteista.

Jos nuohousta ei tehty keväällä, kannattaa se tehdä kesän aikana varautuen syksyllä alkavaan lämmityskauteen.

Ilmanvaihto

Koneellisessa ilmanvaihdossa jälkilämmitys kokonaan pois. Varmista, että lämmöntalteenoton ohitus on kytkettynä.

 

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa kaikki ilmanvaihtoreitit voi avata täysin ilmanvaihdon tehostamiseksi.

Lämmitys ja jäähdytys

Kesällä lämmöstä voi olla ylitarjontaa, jolloin pattereita on mahdollista sulkea kokonaan. Myös lattialämmitystä voi laskea reilusti talveen verrattuna.

 

Jos käytössä on ilmalämpöpumppu, jo parin asteen maltillinen viilennys auttaa tekemään sisäilman miellyttävämmäksi. Huolehdi, että ulko-ovet ja ikkunat ovat kiinni.

Sähköjärjestelmät

Sammuta sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä – nämä voivat aiheuttaa lisää lämpökuormaa. Uunin ja sisäsaunan käyttö lämmittää myös sisäilmaa, joten käytä harkiten.

Syksyn toimenpiteet

Syksyn sateet ja puista putoavat lehdet työllistävät syksyisin ja lämmityskausi alkaa. Sadevesien kulkua ja ohjausta kannattaa tarkkailla syksyn aikana ja puhdistaa sadevesikourut sinne pudonneista lehdistä ja roskista.

Ilmanvaihto

Tarkista koneen säädöt lämmityskauden lähestyessä. Jälkilämmityksen voi jälleen käynnistää, alkuun maltillisella tasolla. Kytke lämmön talteenotto päälle.

 

Raitisilmaventtiilejä aletaan siirtämään kohti talviasentoja.

Lämmitysjärjestelmät

Tarkista patteritermostaattien toimivuus ennen lämmityskautta.

 

Kiinnitä huomiota koko järjestelmän toimivuuteen – huolto voi olla helpompi saada alkusyksystä ennemmin kuin pakkasten aikaan.

Salaoja- ja sadevesiviemäröinnit

Tarkkaile pihaa syyssateilla, ettei lammikoita muodostu talon lähistölle. Tämä voi viestiä tukkeutuneesta kuivatus- ja sadevesiviemäröinnistä. Poista kaivojen päältä lehdet, jotka estäisivät veden virtauksen. Toimiva järjestelmä johdattaa vedet pois talon katolta ja vierustalta.

Kodinkoneet

Ympäröivät lämpötilat vaikuttavat kylmälaitteiden toimintaan. Kesähelteillä kylmäsäilytyslaitteita on voitu säätää kylmemmälle, joten tarkista lämpötilat maltillisemmaksi syksyn aikana. Jääkaapille sopiva lämpötila on noin 2-6 °C, pakastimelle noin -18 °C.

Kysy lisää kotitalouksien energiankulutuksesta

Pia Huhtala

Pia Huhtala

Energia-asiantuntija

Kuluttajat: Pirkanmaa

Sami Seuna

Sami Seuna

Energia-asiantuntija

Kuluttajat ja taloyhtiöt: Kanta-Häme, pienyritykset: Kanta-Häme ja Pirkanmaa

Lue lisää aiheesta kotitaloudet

pexels-paul-8246810

Sähkön käyttö kotitaloudessa

Sähkön käyttö kotitaloudessa Sähkölämmityskohteissa tulee huomata, että lämmitystavan tai laitteistojen muutoksilla voidaan vaikuttaa vain osaan kokonaissähkön kulutuksesta ...
pexels-andrea-piacquadio-3760067

Hankintaohjeistus ja tarjouspyyntö / Vesi-ilmalämpöpumppu

Hankintaohjeistus ja tarjouspyyntö / Vesi-ilmalämpöpumppu Yleistä tarjouksesta, urakkatarjouksien vertailusta ja tilauksen tekemisestäKaikki sopimiset AINA kirjallisesti!Vas...
pexels-flash-dantz-7790431

Aurinkopaneelijärjestelmä

Aurinkopaneelijärjestelmä Aurinkopaneelijärjestelmien liittäminen ja tuotannon myyntiTällä hetkellä suurin osa katolle asennettavista aurinkopaneeleista on valmistettu piene...
pexels-ready-made-3964341

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto Pientalon ilmanvaihto voidaan toimintansa perusteella jakaa kolmeen erilaiseen malliin. Mikäli ilmanvaihdossa ei käytetä lainkaan koneita, vaan ilman vaihtuvuus ...
pexels-pixabay-62307

Vedenkäyttö

Vedenkäyttö Järkevä ja vastuullinen vedenkäyttö säästää energiaa, luontoa ja rahaa. Erityisesti veden lämmittäminen kuluttaa energiaa, jolloin lämpimän veden vähentämiseen t...
pexels-ksenia-chernaya-5691550

Ovet ja ikkunat

Ovet ja ikkunat Ovien ja ikkunoiden tiiviydestä on syytä huolehtia energiatehokkuuteen pyrkiessä. Vedon tunne saa asukkaan usein nostamaan tilan lämpötilaa, jolloin energian...