Veden käyttö

Miten selvitän, vuotavatko vesikalusteet talossani?

Vesihanojen vuotojen havaitseminen on helppoa. Mikäli tiputtaminen on harvaa, voi altaan pohjalle jättää paperia, esim vähän sanomalehteä, josta on helppo havaita, jättävätkö vesipisarat jälkiä.

WC-istuimen vuodon voi havaita asettamalla WC-paperia istuimen takaseinämälle. Mikäli paperi kastuu, WC-istuin vuotaa. Vaikeimmin havaittavat WC-vuodot ovat yleensä kerrostaloyhtiön kellarikäytävän WC:ssä.

Mikäli epäilee omakotitalossa putkivuotoa, asian voi tarkistaa sulkemalla pääsulun esimerkiksi poistuessa viikonlopuksi. Mikäli vedenpaine talon putkistossa on laskenut, jossain on vuoto.

Taloyhtiössä vuotoja voi havainnoida seuraamalla vedenkulutusta aamuyön tunteina. Kulutusta ei silloin pitäisi olla. Mikäli vesimittari aamuyölläkin useina öinä liikkuu, jossain voi olla vuoto tai vuotava vesikaluste.

Nimetön

Kuvassa on esitetty erilaisten vuotojen aiheuttamia kustannuksia vuodessa.

Miten meillekin saa huoneistokohtaiset mittarit?

Vesimittarit yleensä asennetaan putkiremonttien yhteydessä. Asennuksesta päättää taloyhtiön yhtiökokous ja hallitus on hyvä saada sitoutettua olemaan mukana remontin joka vaiheessa.

Miten lämpimän veden käyttöä voi kohtuullistaa?

Lämmin käyttövesi muodostaa 25-30% kiinteistön energiankulutuksesta. Suurin kulutus syntyy usein suihkussa käydessä, noin 60 litraa vettä vuorokaudessa yhtä henkilöä kohden. Tästä lämmintä vettä on noin 40%. Viiden minuutin suihkussa kuluu 60 litraa vettä, mikä maksaa noin 0,5 euroa.

Lue lisää täältä!

Veden käyttö Motivan sivuilla

Ehdota uusi kysymys!

raneneuvoo@tampere.fi

Ota yhteyttä energianeuvojaan!