Lämmitys

Mistä näen, kuinka paljon taloyhtiöni kuluttaa lämmitykseen?

Edellisen vuoden laskun mukana tulleesta selonteosta. Siinä tulisi olla kuukausittaiset kulutusarvot, ja vuoden kokonaiskulutus. Myös edellisen vuoden energiantodistuksesta näkee kokonaiskulutuksen. Kuluvan vuoden kulutuksen näkee lämmityslaskusta /-laskuista, mutta kokonaiskuvaa siitä ei saa.

Taloyhtiön puheenjohtajalla saattaa olla oikeudet Wattimaatti-palveluun.

Miten lämmityksen energiankulutusta voi vähentää?

Aluksi kannattaa mitata oman asuntonsa huonelämpötilat. Esimerkiksi makuuhuoneessa voi olla viileämpi, esimerkiksi 18-20 °C astetta. Täältä (PDF) voi lukea huoneiden suosituslämpötiloista.

Kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään ja kysellä, jos epäilee omassa asunnossa tilanteen olevan kehno. Isännöitsijän kanssa voidaan neuvotella, onko tarvetta tehdä mittauksia ja selvittää asiaa. Mikäli asiaa täytyy selvitellä pannuhuoneessakin, ammattilaisen puoleen olisi hyvä kääntyä – talon huoltomies ei välttämättä enää pysty tekemään pannuhuoneessa säätöjä.

Koko taloyhtiön lämpötalouteen vaikuttaa, onko patterit tasapainotettu. Tämä tarkoittaa, että venttiilit säädetään niin, että kaikki lämpöpatterit lämpenevät samaan tahtiin. Lisäksi pannuhuoneessa termostaattien ikä ja kunto vaikuttavat.

Pattereiden säätely omassa asunnossa ei välttämättä hirveästi vaikuta, eikä se ole suositeltavaa. Asunnon sijainti rakennuksessa vaikuttaa: esimerkiksi päätyasunto voi olla koleampi kuin keskellä taloa oleva asunto koska ympärillä olevat asunnot lämmittävät.

Kannattaako maalämpöön vaihtaminen?

Maalämpö voi monessa kohteessa olla taloudellinen vaihtoehto nykyisen sähkönhinnan pysyessä tasaisena. Sähkön hinnan noustessa voi investoinnin hyöty hävitä.

Kaukolämmön tuotannossa siirrytään yhä enemmän uusiutuviin energianlähteisiin. Kaukolämpö on helppo, varma ja turvallinen vaihtoehto taloyhtiölle. Maalämpölaitteisto on aina taloyhtiön vastuulla. Jos taloyhtiössä on jo kaukolämpö, vaihtoa ei välttämättä suositella.

Lue lisää täältä!

Taloyhtio.net – lämmitysjärjestelmät
eneuvonta.fi – lämmitys ja ilmanvaihto

Ehdota uusi kysymys!


raneneuvoo@tampere.fi

Ota yhteyttä energianeuvojaan!