Teksti: Sami Seuna | Kuvat: PEXELS.com.
Suihku – suuren lämpötehon mörkö
Suomalaiset ovat kilpailuintoista väkeä, koskeepa aihe sitten löylynottoa tai jääsaavissa istumista – tai vaikkapa energiankulutuksen vähentämistä.
Tavanomaisesti suihkussa käydessä kuluu juomavesitasoiseksi puhdistettua vettä noin 12–18 litraa minuutissa, minkä lisäksi viemäriin valuu myös lämpöä 25–35 kW teholla. Vertailun vuoksi: yksi suihku vastaa lämpöteholtaan kolmea sähkölämmitettävää taloa huippupakkasilla. On siis helppo laskea, että pitkät suihkut tulevat suunnattoman kalliiksi ja kuluttavat valtavia määriä myös kallisarvoista vettä.
Kulutusjoustoa suihkuihin?
Toinen näkökulma liittyy peseytymisen ajoitukseen, sillä kulutusjoustoperiaatteet koskevat myös suihkussa käymistä. Kaukolämpötaloissa suihkun lämpö kulutetaan reaaliaikaisesti, joten siirtämällä suihkuhetkesi pois ”ruuhkatunneilta” vaikutat osaltasi energiankulutuksen ja -tuotannon tasapainoon myönteisesti. Silloin kun käyttövesivaraaja lämpenee sähkövastuksella tai lämpöpumpulla, varaajan suurempi kulutusjakso osuu suihkusta ”toipumiseen”. Tämän vuoksi viisas kuluttaja siirtää suihkussa käymisen myöhemmäksi silloin, kun vesi vasta lämpenee varaajassa. Sähkön kulutustasapaino on jopa kaukolämpöä kriittisempää, joten asialla on oikeasti merkitystä.
En kuitenkaan kehota välttelemään suihkua, mutta suosittelen minimoimaan suihkussa vietetyn ajan sekä ajoittamaan suihkussa käymisen pois ruuhkatunneilta. Innokkaat kisailijat voivat kellottaa, kuinka vähillä minuuteilla selviävät tukanpesusta.

Sami Seuna
Diplomi-insinööri, energia-asiantuntija
Ekokumppanit Oy