Teksti: Sami Seuna | Kuvat: Rodolfo Clix / Pexels.com
Sähkön hinta nousi viime syksynä Keski- ja Etelä-Euroopassa jopa päivittäiseksi uutisaiheeksi. Meillä kylmien talvien Suomessa sähkönhinta nousi otsikoihin hieman myöhemmin, vasta joulukuun kieppeissä pakkasten kiristyessä. Säätilan lisäksi myös pohjoismaiset sähkömarkkinat elävät jossain määrin omaa elämäänsä muuhun Eurooppaan verrattuna.
Joissakin Etelä-Euroopan maissa kuluttajat joutuivat syksyllä maksamaan pelkästä sähköenergiasta 30 snt/kWh -keskiarvohintaa, mikä tarkoitti kuluttajan maksaman verollisen kokonaishinnan nousemista jopa tasoluokkaan 40 snt/kWh. Suomessa alettiin hiljalleen heräillä aiheisiin siinä vaiheessa, kun sähköenergian vuorokausikohtainen pörssisähkön hinta alkoi pysyvämmin olla yli 10 snt/kWh ja kuluttajan maksama kokonaishinta noin 17-20 snt/kWh.
Suomessa kuluttajaa on perinteisesti hellitty hyvin alhaisella sähköenergian hinnalla, missä mielessä suomalaiset ovat olleet onnekkaita. Vuonna 2016 kuluttaja saattoi saada uuteen määräaikaiseen sähkösopimukseensa sovittua kilowattitunnin hinnaksi alimmillaan vain noin neljä senttiä. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, vastaava taso on uusissa kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa on yli kaksinkertaistunut noin 9-10 senttiin ja toistaiseksi voimassaolevissa sopimuksissa hinta onkin jo vähintään 11 snt/kWh. Vuodenvaihteen tienoilla koetuilla kovilla pakkasilla pohjoismaisessa sähköpörssissä vuorokauden keskihinta sähkölle nousi enimmillään jopa tasolle 50snt/kWh! Ja nythän puhutaan tosiaan pelkästä energian hinnasta, jonka päälle kuluttajan maksettavaksi lankeavat myös sähkönsiirtomaksut ja sähköverot.
Suomessa voi kuitenkin edelleen puhua eurooppalaisittain edullisesta sähköenergiasta, vaikkakin hintojen nousu on saanut monet kotitaloudet miettimään tulevaisuuden näkymiä. Kuluttaja voi kuitenkin tehdä paljon myös itse omien sähkölaskujensa hillitsemiseksi. Omaa sähkönkulutusta voi pelkillä käyttötapamuutoksilla pienentää jopa 30 % vuodessa. Tämän lisäksi investointien avulla vuotuisesta sähkönkulutuksesta on mahdollista leikata jopa 70 % esimerkiksi vaihtamalla sähkölämmitys maalämpöön.
Mistä sitten apua energiansäästötoimiin? Esimerkiksi Ekokumppanit Oy:lta, jonka puolueettomat energianeuvojat neuvovat mielellään sähkösopimustyyppiin tai sen kilpailuttamiseen liittyvissä asioissa. Hyödynnä siis maksutonta energianeuvontaa ja kysy energianeuvojalta tarkempia toimintaohjeita.
Ekokumppanit tarjoaa energianeuvontaa Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueella, katso neuvojien yhteystiedot osoitteessa www.neuvoo.fi.
Sami Seuna
Diplomi-insinööri, energia-asiantuntija
Ekokumppanit Oy