ekokumppanit_logo_2019_vaaka_color_txtwhite

Sukupolvelta toiselle

Ratkaisuja kestävän kehityksen
haasteisiin

Fossiilisen energian säästö on isänmaallinen teko

Oman talouden tai ympäristön suojelun lisäksi fossiilisen energian säästö on myös keino estää Venäjän sotakassan karttumista.

Teksti: Sami Seuna | Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere.

Fossiilisen energian säästö on isänmaallinen teko

Yleensä energiansäästötoimet perustellaan itselle rahallisella kannattavuudella ja muille ihmisille ylevämmillä perusteilla, kuten ilmastonmuutoksen hillinnällä. Molemmat pointit pitävät paikkansa ja ovat täysin hyväksyttäviä.

Tällä hetkellä suomalaisia yhdistää halu auttaa ukrainalaisia. Perinteisten avustusmuotojen ohella toimiva keino on myös tilkitä Venäjän sotakassan karttuminen, mihin voi osallistua kuka tahansa minimoimalla omaa ostoenergiankulutustaan. Tämä onnistuu monella tavalla: käyttötapojen, säätöjen, kulutuksen ajoittamisen sekä uusiutuvan energian käytön avulla. Samalla säästät rahaa ja autat osaltasi Ukrainaa. Aika hyvä diili, vai mitä?

Piittaamattomuus energiansäästöstä nykyisessä maailmantilanteessa olisi herkkua Venäjälle, joka mielellään näkisi Euroopan suurissa vaikeuksissa. Energiansäästö on nykyisessä maailmantilanteessa myös isänmaallinen teko monestakin syystä. Jokainen ihminen antaa energiansäästötalkoisiin osallistuessaan samalla äänensä Ukrainalle ja Ukrainaa tukevalle länsiliittoutumalle. Kumman puolella sinä haluat olla, Ukrainan ja koko Euroopan vai Venäjän?

Säästötoimenpiteisiin tukea – ota yhteys energianeuvojaan

Puolueetonta ja osaavaa, kohdekohtaisesti räätälöityä neuvonta-apua päätöstesi tueksi saat alueelliselta energianeuvojalta. Ja paljonko neuvonta maksaa? Ei mitään! Käytä siis tilaisuus hyväksesi äläkä jää harkinnan tai hankinnan suhteen yksin. Ole yhteydessä energianeuvojaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Katso alueellisen neuvojan yhteystiedot:
Pirkanmaa ja Kanta-Häme: www.neuvoo.fi/#otayhteytta
Muu Suomi: www.energiavirasto.fi/energianeuvonta.

Sami Seuna 

Diplomi-insinööri, energia-asiantuntija

Ekokumppanit Oy