Vuosikello

Yleistietoa vuosikellosta

Tässä esiteltävä vuosikello on yleisluontoinen, vastaava kannattaa tehdä itse omaa rakennusta varten räätälöitynä ja liittää se osaksi huoltokirjaa.

Kirjaa kaikki huollot ja toimenpiteet huoltokirjaan, hyvin ylläpidetty huoltokirja lisää talon arvoa.

Kaikkia ei kannata eikä saa tehdä itse, jolloin on aika kutsua ammattilainen apuun. Muista työtä teettäessä kotitalousvähennys!

Talven toimenpiteet

Talven yleiset huoltotoimenpiteet

Talven tullessa saapuvat myös lumityöt. Pihassa kannattaa huolehtia, että lumen kasaamiselle on sopiva paikka. Talon seinustalle lunta ei kannata kasata, jotta se ei sulaessaan pääsisi kastelemaan talon perustuksia tai julkisivua.

Talven aikana kannattaa seurata katolle kertyvää lumikuormaa, joka on helpointa ja turvallisinta pudottaa pakkaslumena tarvittaessa. Mikäli lunta lähtee itse poistamaan katolta, tulee varmistua riittävästä työturvallisuudesta putoamissuojaimien ja varovaisen työskentelyn kautta sekä huolehtia että pudotusympäristö on turvallinen ja vapaa.

Kannattaa varautua hiekoittamaan liukas piha ja kulkuväylät. Hiekoitushiekkaa onkin hyvä olla jo valmiiksi varattuna tätä varten.

Lataa kaikkien vuodenaikojen toimenpiteet Pdf:nä tästä

Talotekniikka & energia

Kevään toimenpiteet

Kevään yleiset huoltotoimenpiteet

Keväällä valon määrä kasvaa ja tilojen lämmitystarve pienenee. Ikkunoiden pesu onkin yleensä tällöin ajankohtaista ja auttaa luonnonvalon hyödyntämisessä kodin valaistuksessa.

Pihassa nurmikko alkaa kaipaamaan leikkausta ja kukat kastelua. Kastelussa kannattaakin huomioida lähipäivien sääennusteet ettei vettä käytetä tarpeettomasti.

Lataa kaikkien vuodenaikojen toimenpiteet Pdf:nä tästä

Talotekniikka & energia

Kesän toimenpiteet

Kesän yleiset huoltotoimenpiteet

Kesä on hyvää aikaa pientalon huollolle. Ulkoverhouksen huolto korostuu kesäaikaan auringon porottaessa maalipintaan. Mikäli maali hilseilee, on ulkoverhouksen huolto ajankohtainen.

Kesällä on hyvä tehdä vesikatteen sekä ikkunoiden ja ovien tiivistyksien huolto. Hyvät tiivistykset pitävät veden ulkona ja ovien sekä ikkunoiden kohdalla vähentävät vedontunnetta sisätiloissa. Sateella kannattaa varmistua, että sadevesi valuu ikkunasta ulospäin, pois rakenteista.

Jos nuohousta ei tehty keväällä, kannattaa se tehdä kesän aikana varautuen syksyllä alkavaan lämmityskauteen.
Lataa kaikkien vuodenaikojen toimenpiteet Pdf:nä tästä

Talotekniikka & energia

Syksyn toimenpiteet

Syksyn yleiset huoltotoimenpiteet

Syksyn sateet ja puista putoavat lehdet työllistävät syksyisin ja lämmityskausi alkaa. Sadevesien kulkua ja ohjausta kannattaa tarkkailla syksyn aikana ja puhdistaa sadevesikourut sinne pudonneista lehdistä ja roskista.
Lataa kaikkien vuodenaikojen toimenpiteet Pdf:nä tästä

Talotekniikka & energia

Muita yleisesti tärkeitä huomioita

Kattotyöskentelyissä huolehdittava putoamissuojauksesta.

Vain käytössä olevat/välttämättömät laitteet kytkettynä pistorasiaan. Valmiustilassa televisio, tietokoneet ja laturit kuluttavat turhaan sähköä. Kytkimellinen jatkojohto on näille hyvä ratkaisu.

Käyttövesiverkostoon asennetulla vakiopaineventtiilillä (paineenalennusventtiili) voidaan saada aikaan säästöä sekä vedenkulutuksessa että pienentyneen vedenkulutuksen myötä myös käyttöveden lämmityskustannuksissa. Lisäksi vakiopaineventtiili vähentää verkoston paineiskuja ja pidentää siten laitteiden käyttöikää. Samoin myös putkiston korroosiovaara pienenee.

Ilmanvaihtoa ja lämmitystä kannattaa säätää pienemmälle poissaolojen ajaksi. Kuitenkaan ilmanvaihtoa ja kosteiden tilojen lämmitystä ei tule sulkea kokonaan, vaikka talo olisi tyhjänä pidemmänkin aikaa. Tarpeenmukaisuuden perusteella tapahtuva hienosäätö voi tuoda merkittäviä säästöjä vuositasolla ja samalla asumismukavuuskin paranee.

Lisää vinkkejä ja videoita tarkastusten ja huoltojen tekemiseen