Eristäminen

Mitä hyötyä on eristämisestä?

Pientalon huolellinen eristäminen vähentää vetoa ja säästää energiaa, kun lämpö ei karkaa ulkovaipasta (lattia, katto, ulkoseinä). Eristeet ovat rakennuksen lämpökerrasto – ne pitävät lämpimänä talvella ja kesällä eivät päästä liikaa kuumuutta sisään. Lämmöneristeiden tehokkuus ja toiminta pohjautuu paikallaan pysyvään ilmaan.

Energiatehokkuusvaatimuksia uudisrakennuksille uudistettiin vuonna 2010 – esimerkiksi lämmitysenergian enimmäistarve vuodessa (ei sis. käyttöveden lämmitystä) oli aiemmin 75 kWh/m2, mutta nykyvaatimusten mukaan sen tulisi olla 60 kWh/m2. Vuonna 2012 siirryttiin rakennusten kokonaisenergiatarkasteluun: energiatehokkuutta pyritään parantamaan 20 %. Kokonaisenergiatarkastelun mittaamisessa ja määrittämisessä helpottaa U-arvo, joka on materiaalin tai rakenteen lämmönläpäisykerroin.

Mihin eristettä laitetaan ja kuinka paljon?

Määräykset ovat muuttuneet vuosien mittaan ja vaatimukset kiristyneet. Ulkoseinän eristepaksuus olisi hyvä olla 250–300 milliä, passiivitalossa jopa 350–450 mm (mineraalivillaeristeellä). Eristepaksuuteen vaikuttaa käytettävä materiaali: esimerkiksi purun eristävyys ei vastaa nykyaikaista selluvillaa, joten sitä pitää käyttää runsaammin.

Eristettä tarvitaan alapohjiin eli perustuksiin tai lattioihin (EPS-levy), routasuojuksiin (EPS- ja XPS-levy) sekä seiniin ja yläpohjaan (sellu-, vuori- ja kivivilla) Selluvilla sopii parhaiten yhteen muiden puupohjaisten eristeiden kanssa ja sopii hyvin allergikoille.

Miten lämmöneristystä voi parantaa vanhassa puutalossa?

Seinien, ikkunoiden ja rakenteiden liitoskohtia sopii tiivistää, etenkin jos vetoa esiintyy. Tämän ohella voi lisäeristää seiniä (sisäpuolisesti puukuitulevyllä), yläpohjaa (eristeen lisääminen, eristekerroksen paksuntaminen) ja rossilattiaa (alhaalta päin). Kaikkein helpoin ja kustannus- sekä lämpötehokkain keino on yläpohjan eristäminen, sillä lämpö karkaa ylhäältä. Vaikeaa ja kallista puolestaan on vaihtaa tai korjata jälkikäteen talon runkoa tai lämmöneristystä alapohjissa ja seinissä.

Puutalon eristeeksi sopivat sellu- pellavavilla. Muovia ei puutalon korjaus- tai rakennustyömaalle kannata tuoda!

Lue lisää täältä!

Vanhan talon lämpötalous

Lisäeristäminen

Pientalon terve ja turvallinen eristäminen (PDF)

Ehdota uusi kysymys!

raneneuvoo@tampere.fi

Ota yhteyttä energianeuvojaan!