Pientalo

Mikä on pientalo?

Pientaloiksi määritellään omakotitalot, paritalot, sekä kaksikerroksiset omakotitalot, joissa on kaksi erillistä asuntoa. Pientalo on siis talo, jossa on yksi tai kaksi asuntoa, ja yleensä vain 1-3 kerrosta.

Miten pientalo pysyy kunnossa?

Esimerkiksi omakotitalossa riittää tekemistä ympäri vuoden, mikäli haluaa sen pysyvän hyvässä kunnossa. Suurin osa tehtävistä asioista vaatiin vain vähän vaivannäköä, joka maksaa itsensä takaisin pienempinä korjauskustannuksina. Useimmat talon huoltoon liittyvät asiat tapahtuvat keväästä syksyyn. Ehkä ihan hyväkin näin, sillä lumityöt käyvät talvella nimensä mukaisesti töistä.

Esimerkkejä:

 • Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on myös hyvä tarkastaa kesällä. Tiivisteet voi tarvittaessa huoltaa silikonitiivisteellä.
 • Palovaroittimet, sekä muut turvallisuuteen liittyvät asiat, kannattaa tarkistaa muutaman kerran vuodessa.
 • Lämmityspatterien termostaattien tarkistus ja puhdistus vähintään kerran vuodessa.
 • Sähkölaitteiden kunto ja virrankulutus kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa.
 • Kannattaa myös opetella pitämään sähkölaitteet kokonaan pois päältä valmiustilan sijaan.

Näillä pienillä konsteilla pidennät omakotitalosi kestävyyttä ja pienennät samalla lämmityksen ja sähkön kulutusta. Kun talo säilyy pitkään paremmassa kunnossa, sen arvo säilyy. Lisäksi pienet vuosittain tehtävät tarkastukset ja korjaukset säästävät rahaa suuriin verrattuna.

Mitä on pientalon huoltokirjassa (PTS)?

Virallisesti puhutaan rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeesta, epävirallisemmin huoltokirjasta. Vuoden 2000 alusta on pitänyt laatia kaikille uusille rakennuksille, joita käytetään pysyvään asumiseen tai työskentelyyn – velvoite koskee myös uusia omakotitaloja.
Vastuu huoltokirjan laadinnasta ja sisällöstä on rakennuksen omistajalla (rakennuttajalla).

Huoltokirjaa ei tulisi ainoastaan laatia, vaan se tulisi myös ottaa käyttöön ja pitää ajan tasalla. Huoltokirjan laadintavelvoitteen täyttymistä valvoo rakennusvalvontaviranomainen, joka tarkistaa huoltokirjan olemassaolon ja asianmukaisen sisällön rakennuksen loppukatselmuksen yhteydessä. Tarkistuksesta tehdään myös merkintä loppukatselmuspöytäkirjaan.

Huoltokirjassa tulisi olla talon tekniset tiedot kirjattuna, ja talon laitteiden käyttöohjeet kootusti yhdessä paikassa. Muuta, suositeltavaa sisältöä: tarvittavien huoltotöiden muistilista, talon huolto- ja korjaushistorian dokumentointi sekä talokaupan arvopaperi (vrt. auton huoltokirja). Huoltokirja on erinomainen pohja suunnitelmalliselle tarkastus- ja huoltotoiminnalle.

Miten tehdään itse pientalon huoltokirja?

 1. Sähköinen huoltokirja
 2. Talleta rakentamisen aikana kertyvä aineisto (esim. laitevalmistajien ohjeet), ota valokuvia ja täydennä huoltokirjaan tietoja aina tilaisuuden tullen
 3. Pyydä hankkeen osapuolilta huolto-ohjeita
 4. Tee huolto-ohjelma vaikka vastaavan työnjohtajan ja suunnittelijoiden avustuksella
 5. Esitä huoltokirja rakennusvalvonnalle loppukatselmuksessa
 6. Ota huoltokirja käyttöön ja aloita systemaattinen talon ylläpito.

Lue lisää täältä!