Rakennuksen kuntoselvitykset
Tässä osiossa kuvataan, millaisia kuntoselvitysmalleja on olemassa, ja mitä rakennuksen omistajan kannattaa missäkin tilanteessa hyödyntää.
Kuntoarvio
Kuntoarvion avulla kartoitetaan rakenteiden ja järjestelmien kunto. Sen pohjalta muodostetaan rakennukselle PTS (pitkän tähtäimen suunnitelma), jossa on ehdotettuna ja ajoitettuna tulevat korjaukset kustannusarvioineen seuraavan 10 vuoden ajalle.
Kuntoarvio toteutetaan aistinvaraisesti ja rakenteita rikkomatta. Se suositellaan tehtäväksi 5 vuoden välein. Kuntoarviossa esitetään muun muassa seuraavat tiedot:
- kiireellistä korjausta vaativat viat
- rakenteiden, rakennusosien ja laitteiden korjaustarpeet
- laajemmat parannustarpeet
- lisätutkimustarpeet
Kuntoarvion rakennuksen omistaja voi tilata rakennusalan konsulttiyrityksiltä.
Kuntotutkimukset
Kuntotutkimus on kuntoarviota tarkempi ja rajatumpi selvitys. Se kohdistuu vain yhteen rakennuksen osaan. Kuntotutkimusta kannattaa hyödyntää, kun kuntoarvion menetelmillä ei saada selvitettyä luotettavasti jonkin rakennusosan kuntoa. Tällaisia ovat usein esimerkiksi sähköjärjestelmät, betonirakenteet sekä vesi- ja viemärilaitteet. Kuntotutkimuksen keskeisinä tuloksina ovat rakennusosan kunto, soveltuvat korjausmenetelmät ja korjausten suositeltu ajankohta.
Kuntotutkimuksia on siis monia erilaisia. Kuntotutkimusten osa-alueita:
- putkistojen kuntotutkimus
- ilmanvaihdon kuntotutkimus
- sisäilman kuntotutkimus
- rakennetekninen kuntotutkimus
- sähkötekninen kuntotutkimus
- rakennusautomaation kuntotutkimus
Kuntotutkimuksen rakennuksen omistaja voi tilata rakennusalan konsulttiyrityksiltä.
Kuntokartoitus
Kuntokartoituksella tarkoitetaan erityisesti yhden vaurion tai ongelman laajuuden selvittämistä. Kuntotutkimuksesta se eroaa siinä, että kuntokartoituksessa tutkitaan rakennusosan sijaan yksittäistä vauriota tai ongelmaa. Tyypillisiä kuntokartoituksia ovat esimerkiksi asbestikartoitus tai vesivahingon yhteydessä teetettävä kosteuskartoitus. Kuntokartoitus kannattaa teettää erityisesti silloin, kun halutaan määrittää asianmukaiset korjaustavat ja mitoittaa ne oikein.