Asukas
neuvoo.fi > neuvontapalvelut > asukas
Mihin voin asukkaana vaikuttaa energia-asioissa?
Jokainen meistä voi vähentää omaa energian ja veden kulutustaan. Energiansäästön ei tarvitse heikentää elämänlaatua ja usein säästöä voi saada aikaan ilman, että tarvitsee välttämättä luopua mistään tai heikentää asumisolosuhteita. Usein säästön saavuttamisen ensimmäinen ratkaisu onkin oman kulutuksen aktiivinen seuranta.
4/4 Ilmanvaihto
Ilmanvaihdolla on varsin suuri vaikutus asunnon tai kiinteistön energiatehokkuuteen ja sisäilman laatuun.
2/4 Sähkö
Jokainen meistä voi vaikuttaa omaan sähkön kulutukseen. Yleisesti kaikkien asuntojen sähkön kulutuksessa on havaittavissa kaksi peruselementtiä. Sähkön peruskuorma muodostuu eri sähkölaitteiden tyhjäkäyntikulutuksesta ja jatkuvasti käytössä olevista sähkölaitteista. Toinen elementti on laitteiden käytöstä johtuvaa sähkökuormaa. Näiden kuormien selvittämiseen ensimmäinen askel on tutustua oman sähkön kulutusseurantaan. Kulutusseurantapalvelut ovat maksuttomia ja niitä on tarjolla sekä sähköenergiaa myyvän yhtiön kuin myös siirtoverkkoyhtiön palveluista.
Sähkön peruskuormaa voi pienentää sammuttamalla tarpeettomasti päällä olevat sähkölaitteet ja vähentämällä valmiustilassa pidettävien laitteiden määrää. Tähän hyvä keino on käyttää esimerkiksi viihde-elektroniikan kytkennässä kytkimellä varustettua jatkojohtoa. Jatkojohtoja käytettäessä kannattaa kuitenkin varoa kuormittamasta jatkojohtoa tai siihen kytkettyä pistorasiaa liian suurella sähkökuormalla. Peruskuorman vähentäminen on tehokas tapa vähentää sähköenergian kulutusta, koska se vaikuttaa jokaisella tunnilla ympäri vuoden. Peruskuormaa muodostavia laitteita voi seurata erillisellä sähkönkulutusmittarilla, joka yleensä asennetaan tutkittavan laitteen pistokkeen väliin. Näitä sähköenergiamittareita on edullisesti saatavilla ja usein myös ilmaiseksi lainattavissa. Tampereen alueella voit sellaisen lainata tämän linkin kautta
www.sahkolaitos.fi/lomakkeet/sahkonkulutusmittarin-varaus
Laitteiden käytöstä syntyvää sähkökuormaa voi vähentää toki ensisijaisesti vähentämällä laitteiden käyttöä. Kannattaa huomata, että esimerkiksi pesukoneissa suuri osa sähkön kulutuksesta muodostuu veden lämmittämisestä. Useimmissa nykyaikaisissa pesukoneissa on energiansäästöohjelmat, joissa vettä lämmitetään vähemmän ja siten säästetään energiaa. Toki pesuajat ovat tällöin yleensä pidempiä. Lisäksi näiden koneiden kanssa kannattaa pyrkiä pesemään vain täysiä koneellisia ja mahdollisimman harvoin.
Kylmälaitteiden kohdalla energiankulutusta lisäävät pölyiset lämmönvaihtimet (yleensä koneiden takana olevat putkistot) sekä huono ilmankierto lämmönvaihtimien ympäristössä. Näiden lämmönvaihtiminen puhdistus imuroimalla ja hyvän ilmankierron varmistaminen auttavat vähentämään energian tarvetta. Lisäksi uudet kylmälaitteet ovat usein energiatehokkaampia. Lämpötilaero laitteen sisällä (kylmä puoli) ja laitteen lämmönvaihtimen lähellä (takana, kuuma puoli) vaikuttaa siis selvästi kulutukseen. Mitä suurempi lämpötilaero on, sitä enemmän energiaa tarvitaan. Eli jääkaappia ja pakastinta ei kannata myöskään pitää tarpeettoman kylminä. Lisäksi mikäli laitteiden sisällä on jäätä lämmönvaihdinpinnan yhteydessä, lisää se osaltaan energiankulutusta toimiessaan eristeenä.
Sähkölasku
Sähköenergiassa laskutus koostuu kolmesta osasta. Sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja sähköverosta.
Sähköveroon ja sähkön siirron kustannuksia ei itse voi vähentää juuri muilla tavoin kuin kulutusta vähentämällä. Toki erilaisia siirtoja voidaan tapauskohtaisesti hyödyntää, esimerkiksi jos sähkön kulutuksesta suuri osa on varaavia lämmityskuormia, voi 2-tariffinen (yö- ja päivätariffit erikseen) järjestelmä olla soveltuva.
Sähköenergian hankinnassa voi kuitenkin asiakas itse kilpailuttaa toimittajan. Tähän kannattaa käyttää energiaviraston ylläpitämää sähkönhinta.fi -sivustoa. Sivustolla voit tutustua erilaisiin sopimustyyppeihin sekä valita vertailuun esimerkiksi vain ympäristöystävällistä sähköä.
Energianeuvojamme auttavat, mikäli haluat apua sähkönkulutuksen vähentämisessä tai sähkösopimuksen kilpailuttamisessa. Katso yhteystiedot täältä.
Korkeiden hintojen energiatilanne – Energiaviraston vastauksia
Sähkön hinnat ovat kuluvalla lämmityskaudella 2022–2023 poikkeuksellisen korkealla. Valtion energiaviraston Ajankohtaista tietoa kotitalouksille -sivulle on koottu ajankohtaisia kysymyksiä ja vastauksia liittyen tilanteeseen.
Usein kysyttyä sähköstä – Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n vastauksia
Katso Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n sivuilta (linkki) vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sähkösopimuksista, toimitusvelvollisuudesta, sähkön laskutuksesta ja sähköjen katkaisusta sekä sähkönsiirrosta.
Sähkötuet
Sähkötuet mietityttävät ajankohtaisessa poikkeustilanteessa (2023)? Tutustu valtioneuvoston niitä käsittelevään nettisivuun tästä linkistä.
3/4 Vesi
Järkevä ja vastuullinen vedenkäyttö säästää energiaa, luontoa ja rahaa. Erityisesti veden lämmittäminen kuluttaa energiaa, jolloin lämpimän veden vähentämiseen tähtäävät toimet ovatkin järkeviä tapoja energian säästöön. Omaa veden käyttöä kannattaakin aktiivisesti seurata ainakin laskutuksen perusteella ja kiinnittää huomiota, mikäli kulutus kasvaa ilman tietoista syytä.
Suurin osa käytetystä vedestä kuluu hygienian hoidossa. Yleensä tällöin myös lämmintä vettä kuluu eniten. Vettä sekä veden lämmittämiseen tarvittavaa energiaa voi helposti vähentää pitämällä suihkuhetket lyhyinä ja sulkemalla suihkun saippuoinnin ajaksi. Lisäksi pitämällä suihkun virtausta pienemmällä pystyy saamaan aikaan säästöjä. Suihkuveden lämpötilaa voi myös pyrkiä laskemaan, jolloin vettä ei tarvitse lämmittää turhaan. Hammaspesujen yhteydessä kannattaa vettä laskea vain tarvittaessa ja tällöinkin voi yleensä käyttää kylmää vettä.
Keittiössä kannattaa käsin tiskaamisen sijaan suosia astianpesukonetta ja välttää tarpeetonta astioiden huuhtelua. Lisäksi juomavettä kannattaa pitää kannussa jääkaapissa, jolloin vettä ei tule tarpeettomasti valutettua kylmää vettä odotellessa.
Sekä astianpesukoneissa että erityisesti pyykinpesussa kannattaa käyttää vain täysiä koneellisia ja hyödyntää koneiden energiansäästöohjelmia. Tällöin myös vettä kuluu vähemmän.
Puutarhan hoidossa kannattaa kerätä sadevettä kastelua varten, jolloin puhdasta vettä ei tule käytettyä tarpeettomasti.
Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää vuotaviin vesikalusteisiin. Vuodot eivät välttämättä ole isoja, mutta pidemmällä aikavälillä ne voivat nostaa veden kulutusta merkittävästi. Vuotoja kannattaa etsiä ja tarkkailla erityisesti wc-istuimista sekä pesualtaista. Helppo tapa vuotojen tarkkailuun on asettaa hanan linjalle ja wc-pöntön sisälaidalle pala wc-paperia. Mikäli paperi kastuu, voi vesikaluste vuotaa. Vuotavat vesikalusteet kannattaa huoltaa tai vaihtaa uusiin vähemmän vettä kuluttaviin. Vuotavissa kalusteissa on kasvaneen veden- ja energiankulutuksen lisäksi myös kasvaneen vesivahingon riski.
Lisää vinkkejä fiksuun vedenkäyttöön voit ladata tästä linkistä: Motivan vinkkejä fiksuun vedenkäyttöön.
4/4 Ilmanvaihto
Ilmanvaihdolla on varsin suuri vaikutus asunnon tai kiinteistön energiatehokkuuteen ja sisäilman laatuun. Tärkeää on kuitenkin huomata, että ilmanvaihtoon ei tule tehdä muutoksia ilman, että tietää mitä on tekemässä ja mitä vaikutuksia näillä muutoksilla on. Pahimmassa tapauksessa ilmanvaihtoon tehtävillä muutoksilla voidaan saada aikaan kosteusvaurioita rakenteisiin, huononnettua sisäilman laatua ja jopa lisättyä energiankulutusta. Mikäli sisäilma tuntuu tunkkaiselta tai on vedon tunnetta, voivat nämä olla vihjeitä ilmanvaihdon ongelmista. Hyvä testi on myös seurata kylpyhuoneen peilin huurtumista suihkun jälkeen. Mikäli huurtuminen ei ole selvästi vähentynyt tai poistunut vartissa suihkun jälkeen, voi se kertoa myös osaltaan ilmanvaihdon ongelmista.
Näistä syistä johtuen, asukkaan tärkeimmät toimet liittyvätkin ilmanvaihdon eri osien puhtaanapitoon. Kaikissa ilmanvaihtojärjestelmissä venttiilit ja niiden suodattimet pitää puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja koneellisessa poistossa hormistoa suositellaan nuohottavaksi 10 vuoden välein. Liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa pestä tai vaihtaa vähintään kahden kuukauden välein. Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä venttiilien säätäminen kuuluu jättää ammattilaisille. LVI-suunnittelija on laskenut talolle riittävän ilmavirran. Venttiilien säätöjen muuttaminen vaikuttaa myös muiden tilojen ilmanvaihtoon. Uudelleensäätö vaatii jokaisen venttiilin mittaamisen ja säädön erikseen.
Lue lisää ilmanvaihdosta täältä
Tuloilmaventtiilin suodattimen puhdistus ja vaihto (videon kesto 24 sekuntia).
Poistoilmaventtiilin puhdistus (videon kesto 37 sekuntia).