ekokumppanit_logo_2019_vaaka_color_txtwhite

Sukupolvelta toiselle

Ratkaisuja kestävän kehityksen
haasteisiin

Jouluvaloilla voi välittää tietoa sähkön kulutuspiikeistä

Jokainen, jolla on ulkona jouluvalot voi sammuttaa omansa ainakin piikkikulutusten ajaksi.

Teksti: Sami Seuna | Kuvat: PEXELS.com.

Jouluvaloilla voi välittää tietoa sähkön kulutuspiikeistä 

Jokainen, jolla on ulkona jouluvalot voi sammuttaa omansa ainakin piikkikulutusten ajaksi. Näin toivottiin Ylen iltauutisissa 14.11.2022.

Jouluvaloissa on eroja 

Silloin kun on kyseessä vanhat hehkulamppumalliset jouluvalot tai massiivinen valokaapeli hyvin vanhalla leditekniikalla, yksi valoketju voikin olla sähköteholtaan pahimmillaan jopa yli 100 W. Uudemmat 2010- ja 2020-lukulaiset jouluvalot ovat sähköteholtaan tästä murto-osan, useimmiten noin kymmenisen wattia. 

Yhtenä osatekijänä on valoketjun virtalähde eli tuttavallisemmin muuntaja. Halpojen jouluvalojen muuntajat ovat useimmiten tasollisesti heikkoja, jonka huomaa muuntajien selvänä lämpenemisenä. 

 

Pienistä puroista kasvaa yhdessä suuri virta 

Paljonko jouluvalot kuluttavat sähkötehoa Suomessa yhteenlaskettuna? Tehdäänpä suuntaa antava harjoituslaskelma ja lasketaan alkuun pelkät omakotitalot ja vain ulos sijoitetut jouluvalot. 

Jos oletetaan että keskimääräinen valoketju olisi sähköteholtaan 20 W, huomioiden uudet ja vanhat valoketjut, ja ulos sijoitettuja valoketjuja olisi vaikkapa keskimäärin 2 per asunto. Näistä syntyisi samanaikaisena sähkötehoa noin 1 200 000 kertaa 0,040 kW = 48 000 kW. 

Tämä vastaa samaa sähkötehoa kuin 4 000–5 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa huippupakkasilla yhteenlaskettuna.  

 

Valomerkkiviesti bonusvaikutuksena 

Energiansäästön ohella sopivalla jouluvalojen sammuttelulla on myös bonusvaikutus. Kun valistuneet pörssisähkön seuraajat sammuttavat jouluvalonsa kriittisinä ja kalliina pörssisähkön tunteina, osallistuvat he samalla tärkeän informaation jakamiseen. Pimentyneillä valoilla voi viestiä: ”nyt sähkö on kallista ja siitä voi olla pulaa”. Silloin muutkin ihmiset tietävät, että nyt on aika välttää pyykinpesua, tiskikoneen ja lieden käyttöä, lattialämmityksen päällä oloa ja sähkötoimisten lämmittimien käyttöä. 

Sähkölaitteiden käytön sijaan tuolloin aika voi olla oikea mahdollisen tulisijan lämmitykseen, josta saadaan myös miellyttävän säteilylämmön ohella tunnelmallista valoa. Nämä kulutusjoustotoimet voivat vaikuttaa kansallisesti sähkötehoon äärimmillään jopa satakertaisesti pelkkiin jouluvaloihin verrattuna. 

Aktiiviset jouluvalojen sammuttelijat voivat tästä syystäkin ylpistyä, toimien kulutusjouston lähettiläinä. Helppo muistisääntö on, kun valmistaudut aamulla työpäivään, laita ulkovalot pois päältä. Ennen nukkumaanmenoa kello 21 jälkeen voit laittaa ne päälle, kulutuspiikkien tasaamisen näkökulmasta. 

 

Lupa uusia yli kymmenvuotiaat valoketjut hyvällä omallatunnolla 

Ne, joiden valoketjut on ostettu yli 10 vuotta sitten, voivat hyvällä omatunnolla uusia valoketjut. Loikatessa hehkulampuista ledeihin, energiansäästöä voi tulla jopa 90%. Jopa ledien energiatehokkuus on parantunut huikeasti. Uusittaessa ledipohjaista valonauhaa energiansäästöä voi silloinkin tulla jopa monta kymmentä prosenttia. 

 

Loppuun vielä energianeuvojan miete: 

Koskakohan saamme pörssisähköennusteet sääennusteen perään? Ei hankalia QR-koodeja, vaan simppelit tuntihinnat graafisesti näytettyinä säätietojen tapaan. Lyhyellä 10–30 sekunnin tiedotteella laajan levikin uutisissa voisi saada huippukysyntätuntien piikkejä pienemmiksi ja sähkökatkojen riskiä alas.

Mukavaa ja kulutuspiikeiltään tasaista joulun odotusta itse kullekin! 

 

Säästötoimenpiteisiin tukea – ota yhteys energianeuvojaan

Puolueetonta ja osaavaa, kohdekohtaisesti räätälöityä neuvonta-apua päätöstesi tueksi saat alueelliselta energianeuvojalta. Ja paljonko neuvonta maksaa? Ei mitään! Käytä siis tilaisuus hyväksesi äläkä jää harkinnan tai hankinnan suhteen yksin. Ole yhteydessä energianeuvojaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Katso alueellisen neuvojan yhteystiedot:
Pirkanmaa ja Kanta-Häme: www.neuvoo.fi/#otayhteytta
Muu Suomi: www.energiavirasto.fi/energianeuvonta.

Sami Seuna 

Diplomi-insinööri, energia-asiantuntija

Ekokumppanit Oy