Vedenkäyttö

Mistä tiedän, käytänkö tavallista enemmän vettä?

Keskimäärin suomalainen käyttää vettä 155 litraa päivässä, mutta noin sadalla litralla pärjäisi mainiosti. Suosittelemme huoneistokohtaisia vesimittareita. Ne vähentävät tutkitusti vedenkulutusta 15-20 % henkilöä kohden.

Kiinteistönhaltija voi itse kirjata vesimittarin lukemia ja laskea niistä oman kiinteistönsä normaalin vuorokausikulutuksen keskiarvon. Vesimittarin tulisi pysähtyä kokonaan, kun vettä ei käytetä. Jos kuukauden kulutus poikkeaa merkittävästi keskiarvomäärästä, on syytä epäillä vesijohtovuotoa tai vuotavia vesikalusteita.

Pöntön vuodon voi helposti tarkistaa laittamalla pari wc-paperin palaa sisäreunaan vedentuloaukkojen alapuolelle. Kastuva paperi kertoo vuodosta.

 

Mistä tiedän, onko suihkun virtaama sopiva?

Virtaamamittarilla selvität hanojen vedenkulutuksen. Suomessa hanoille on annettu ohjevirtaamat. Virtaama tarkoittaa sitä määrää vettä, joka valuu täysillä olevasta hanasta yhden minuutin aikana (litraa/min).

Suihkuhanojen ja keittiöhanojen ohjevirtaama on 12 litraa/min ja käsienpesuhanan 6 litraa/min. Lukemien avulla voi laskea esim. kuinka paljon viiden minuutin suihkun aikana kuluu vettä (12 litraa * 5 min = 60 litraa).

 

Miten säästän vettä pyykätessä?

Esipese vain erittäin likaiset pyykit. Koneessa on sopivasti pyykkiä, kun rumpu on 3/4 täynnä. Näin säästyy vettä, energiaa ja pesuainetta. Käytä alhaisinta mahdollista lämpötilaa. Laskemalla lämpötila 60 asteesta 40 asteeseen energiankulutus pienenee noin 40%. Vältä kuivauskaapin tai –rummun turhaa käyttöä, ulkona kuivaaminen on energiatehokkain kuivausmuoto. Vältä pesuaineita, jotka sisältävät zeoliittia.

Lue lisää täältä!