Turvallinen koti

Mikä on hyvä kodin sisälämpötila?

Sisäilman suosituslämpötila olohuoneessa on 20-22 astetta. Muissa tiloissa lämpötila kannattaa pitää matalampana, makuuhuoneessa 17-19 asteessa, kylpyhuoneessa 15-17 asteessa ja autotallissa 10-12 asteessa. Matalampi lämpötila raikastaa hengitysilmaa makuuhuoneessa ja estää bakteerien kasvua kosteissa tiloissa. Lattiapintojen tulisi olla vähintään 17-asteisia. Liian korkeat lämpötilat kuluttavat paljon energiaa ja runsas kylmässä oleskelu saattaa alentaa vastustuskykyä.

Voivatko sähkölaitteet olla vaarallisia?

Elektroniikkalaitteet voivat toimia viallisinakin, joten niitä ei voi kohdella miten vain. Väärin asennettu ja väärin käytetty laite on turvallisuusriski, joten käyttöohjeiden noudattaminen on ehdottoman tärkeää. Laitteen sisälle päässyt pöly voi laitteen lämmetessä syttyä palamaan. Erityisesti kylmälaitteiden, television ja tietokoneen ympärille pitää jäädä riittävä ilmatila. Mahdollisimman monet laitteet hankkia itsestään sammuvina, jos ne ovat pitkään käyttämättä.

Minne palohälytin kannattaa laittaa?

Paras paikka on hälyttimelle on katossa vähintään puolen metrin päässä seinästä. Palohälyttimiä on asunnossa oltava yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Jos talossa on useampia kerroksia, pitää jokaisessa kerroksessa olla vähintään yksi palohälytin. Mikäli taloudessa on tulisijoja, kannattaa hankkia myös häkävaroitin, sillä häkää ei voi nähdä eikä haistaa. Se on hengenvaarallinen kaasu, jota muodostuu polttamisesta liian vähäisessä hapessa.

Miten rikkaruohoista ja tuholaisista pääsee eroon?

Monet rikkaruohoina tutut kasvit ovat ihmiselle ruuaksi kelpaavia, niitä voi lisätä esimerkiksi salaattiin, keittoihin tai muhennoksiin mausteeksi. Ympäristöystävällisiä torjuntatapoja ovat kitkeminen, kesannointi ja jyrsiminen. Suurilta alueilta rikkaruohokasvustot voi hävittää tukahduttamalla. Puutarhassa hyönteisiä voi torjua esimerkiksi ruiskuttamalla kasveja mäntysuopaliuoksella.

Sisätiloissa helpoin, halvin ja tehokkain keino hyönteisten torjuntaan on säilyttää niitä houkuttelevat ruoka-ainekset tiiviisti suljetuissa astioissa ja keittiö siistinä. Mikäli hyönteisiä on sisätiloihin päässyt useimmat vaativat omanlaisiaan torjuntakeinoja.

Banaanikärpäsille voi valmistaa ansan viinietikka-sokeri-tiskiaineseoksella kapeasuiseen purkkiin. Muurahaiset eivät siedä aspartaamia, joten niille voi valmistaa ansan light-mehusta. Ne karttavat myös suolaa, jota voi sirottaa niiden kulkureitille kulkua hidastamaan ennen reikien tukkimista. Sokeritoukkia voi tappaa kuumalla etikkavedellä tai huolellisella imuroinnilla ja kuumalla puhaltimella. Hyttysten ja kärpästen sisään pääsemistä voi torjua verkottamalla tuuletusluukut.

Lue lisää täältä!

Ehdota uusi kysymys!

enararhibb@gnzcrer.sv

Ota yhteyttä energianeuvojaan!