Sähkönkulutus

Mistä tiedän mikä kuluttaa sähköä kotonani?

Tavallisten pistotulppaliitännäisten kodinkoneiden sähkönkulutus selviää Tampereella vuokraamalla sähkönkulutusmittarin.

  1. Varaa sähkönkulutusmittari maksutta täyttämällä lomakkeelle tietosi.
  2. Ilmoitamme mittarin vapautumisesta sinulle henkilökohtaisesti.
  3. Nouda sähkönkulutusmittari Moreeniasta (Patosillalta, Valssipadonraitti 3), ke 10–13 ja to 11–18.

Kannattaa kysyä sähkönkulutuksesta myös energianeuvojiltamme!

Mitkä kodinkoneet vievät eniten sähköä?

Vaikka laitteita ei kannata pitää päällä turhan takia, useimmissa kodeissa kuluu eniten sähköä lämmitykseen. Lämmitä vain huoneet, joissa oleilet. Vähäisellä käytöllä olevin huoneiden lämpötilaa voit säätää alemmas. Talvisin ei Suomessa tarvitse tarjeta t-paidalla sisälläkään.

Myös käyttöveden lämmitys kuluttaa paljon. Pesukoneissa 90% energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Mieti, tarvitseeko pyykkisi korkeita pesulämpötiloja äläkä pyöritä puolityhjiä koneellisia.

Vanha, huonon energialuokituksen jääkaappi vie sekin paljon sähköä. Energialuokitus selviää koneessa olevasta energiamerkistä ja esitetään asteikolla A+++ (paras) – D (huonoin).
Sijoita kaappi kauaksi hellasta, suorasta auringonvalosta ja muista lämmönlähteistä. Jääkaapin takana on oltava tilaa, jotta lämmin ilma pääsee kulkemaan pois. Sulata kaappi ainakin, jos näkyvää jäätä alkaa kertyä. Sopivan kylmä jääkaappi kuluttaa vähemmän kuin maksimitilalla käyvä.

Mikä kuluttaa vähiten energiaa, pöytätietokone, kannettava vai tabletti?

Vähiten sähköä kuluttaa tabletti, 60% vähemmän kuin läppäri, joka puolestaan kuluttaa 80% vähemmän kuin pyötäkoneet. Pöytäkoneen käyttämä sähkö maksaa vuodessa noin 24 €, jos kone on joka päivä päällä kaksi tuntia ja lopun aikaa valmiustilassa. Kannettavan tietokoneen sähkölasku on vuodessa 3 euroa ja tabletin noin yksi euro, kun käyttöaika on kaksi tuntia vuorokaudessa.

Millainen on taloudellinen pyykinkuivaushuone ?  Sellainen, jossa on automatisoitu pyykinkuivausjärjestelmä

Automatisoidun järjestelmän etuja ovat sekä VTT:n testissäkin todettu huomattava energiansäästö että pyykin nopeampi kuivuminen (alle 2 tunnissa). Kuivausilma lämmitetään kuuman käyttöveden avulla, mikä pienentää käyttökustannuksia merkittävästi sähkövastuksiin verrattuna. Tällainen on esim. Suomen terveysilma Oy:n markkinoima VALCO –järjestelmä, joka on kehitetty erityisesti Suomen oloihin

Kuva 1. Automatosoidun järjestelmän toimintaperiaate 1 = kuivauspuhallin, 2 = poistopuhallin, 3 = korvausilmaventtiili.

Automatisoitu järjestelmä perustuu kahteen puhaltimeen, joita ohjataan automaattisesti lämpötilan- ja ilmankosteuden perusteella. Käyttäjän tarvitsee vain käynnistää kuivauspuhallin (kuva 2), kun pyykkiä aletaan ripustaa kuivumaan. Automatiikka huolehtii kaikesta muusta.

Kuva 2. Kuivauspuhallin.

Kuivauspuhaltimella huoneeseen puhalletaan lämmintä (max. 35 ᵒC) ilmaa. Puhallin toimii käyttövesipatterin tavoin, eli se ottaa tarvittavan lämpöenergian kuumasta käyttövedestä. Näin ollen järjestelmä toimii yhtä tehokkaasti myös kesäaikaan, kun veden lämpötila patteriverkostossa on alhainen. Kun ilmankosteus kuivaushuoneessa nousee 25 %:iin, poistopuhallin (kuva 3) käynnistyy. Kosteaa ilmaa aletaan puhaltaa ulos, ja samanaikaisesti sisälle johdetaan uutta korvausilmaa.

 

Kuva 3. Poistopuhallin (A) ja Korvausilmaventtiili (B).

Korvausilmaventtiili (kuva 3) avautuu poistopuhaltimen käynnistyessä ja sen jälkeen sitä ohjataan ulkolämpötilan mukaan. Energiaa säästyy, kun korvausilmaa otetaan sitä vähemmän mitä kylmempää ulkona on. Järjestelmä sammuu automaattisesti kun ilmankosteus huoneessa on laskenut alle 25 %:n. Järjestelmä ei siis ole hetkeäkään turhaan päällä

Korvausilma suodatetaan F9-luokan Filtrete G-LAM suodattimella, joten pyykki pysyy raikkaana myös pölyisissä kaupunkiolosuhteissa. Järjestelmään kuuluu myös kaksoisvaijereilla varustettu ripustusjärjestelmä (kuva 4), joka paitsi nopeuttaa pyykin kuivumista, myös vähentää rypistymistä.

Lähde:  Suomen Terveysilma Oy, VELCO – Merkittävää energiansäästöä pyykinkuivaukseen -esite

 

Miten voit pienentää kylmähuoneen energiankulutuksen jopa puoleen nykyisestä ?

C-cold apujäähdyttimen avulla.

C-cold apujäähdytin jäähdyttää kylmähuoneeseen ulkoa otettavan ilman. Perinteiseen kylmiöön verrattuna sähkönkulutus pienenee vuositasolla jopa puoleen varsinaisen kylmälaitteen käyttöajan vähentyessä. Se on yksinkertainen asentaa ja soveltuu monenlaisiin kohteisiin 4 m2:n kylmiöstä aina 500 m2:n kylmähuoneeseen.

C-cold apujäähdytin on nimensä mukaisesti tarkoitettu tehostamaan kylmähuoneen jäähdytystä. Perinteisessä kylmähuoneessa kylmälaitteiden käyttöaika on vähintään 10 tuntia kuukaudessa ympäri vuoden (kuva 1). C-cold apujäähdytin vähentää varsinaisen kylmäkoneen käyttötunteja merkittävästi muutamaa kesäkuukautta lukuun ottamatta. Talviaikaan, kun ulkoilma on jo valmiiksi kylmää, varsinaista kylmälaitetta ei välttämättä tarvitse käyttää lainkaan, vaan c-cold apujäähdytin pystyy yksin huolehtimaan kylmähuoneen jäähdytyksestä. C-cold toimii pienellä vain 80 W:n teholla.

 

Kuva 1. Varsinaisen kylmälaitteen käyttötunnit ilman apujäähdytintä ja c-cold apujäähdytintä käytettäessä.

C-cold apujäähdytin asennetaan kylmähuoneen tuloilmakanavan suulle kylmähuoneen sisälle (kuva 2.). Asennus on sähköasentajan suorittama yksinkertainen toimenpide. Kylmälaiteasennusta ei kohteessa tarvitse tehdä. Laite on täysin automatisoitu, tarvitsee huoltoa vain harvoin ja on siten toimintavarma. Jopa 20 vuotta sitten asennettuja laitteita on edelleen käytössä. Myös varsinaisen kylmälaitteen käyttöikä pitenee käyttötuntien vähenemisen myötä.

Kylmähuoneeseen täytyy rakennusmääräysten mukaan tulla uutta ilmaa 12 l/min / neliö lattiapintaa. Ilmanvaihtokertoimen tulee kylmätilassa olla 0,35. Ts. 35 % huoneen ilmasta vaihtuu tunnissa. (asuinhuoneiden kerroin on 0,5) Kylmähuoneen ilman tulee siis vaihtua vuorokauden aikana yli 40 kertaa. Energiansäästö on merkittävä, kun jäähdyttämiseen käytetään valmiiksi viileää ulkoilmaa, eikä varsinaista kylmälaitetta tarvitse käyttää. Lisäksi c-cold jäähdyttimessä on aktiivihiilisuodatin, jonka ansiosta kylmähuoneeseen puhalletaan puhdasta ja raikasta ilmaa. Tämä pidentää elintarvikkeiden säilymisaikoja ja vähentää mm. homeongelmia sekä itiöistä yms. aiheutuvia haju- ja makuhaittoja.

Lähde: Flush Oy:n internetsivut: http://www.c-cold.fi

 

Lue lisää täältä!

Ehdota uusi kysymys!

enararhibb@gnzcrer.sv

Ota yhteyttä energianeuvojaan!