Sähkönkulutus

Mistä tiedän mikä kuluttaa sähköä kotonani?

lukemamaskotti-300x300

Mitkä kodinkoneet vievät eniten sähköä?

Vaikka laitteita ei kannata pitää päällä turhan takia, useimmissa kodeissa kuluu eniten sähköä lämmitykseen. Lämmitä vain huoneet, joissa oleilet. Vähäisellä käytöllä olevin huoneiden lämpötilaa voit säätää alemmas. Talvisin ei Suomessa tarvitse tarjeta t-paidalla sisälläkään.

Myös käyttöveden lämmitys kuluttaa paljon. Pesukoneissa 90% energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Mieti, tarvitseeko pyykkisi korkeita pesulämpötiloja äläkä pyöritä puolityhjiä koneellisia.

Vanha, huonon energialuokituksen jääkaappi vie paljon sähköä. Sähkölaitteiden energiatehokkuutta voidaan verrata keskenään energiamerkinnän avulla. Energiamerkinnät ovat uudistuneet maaliskuussa 2021, jolloin kuluttajalaitteista uuden energiamerkinnän saivat:

  • jääkaapit, pakastimet, jääkaappipakastimet ja viinikaapit
  • astianpesukoneet
  • pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet
  • televisiot ja näytöt

Vanhat energiamerkinnät esitettiin asteikolla A+++ (paras) – D (huonoin). Nykyinen asteikko on A (paras) – G (huonoin). Laitteiden energiatehokkuus ei ole huonontunut, vaikka energialuokka on vaihtunut A+++ luokasta energialuokka B:hen tai C:hen.

Vanhaa asteikkoa haluttiin uudistaa, sillä energiatehokkuus on parantunut siinä määrin, että suurin osa uusista laitteista oli luokissa A+, A++ ja A+++. Tämä on aiheuttanut sekaannusta kuluttajien keskuudessa, mikä on yksi syy miksi plus-luokista haluttiin eroon. Nykyään vanha A+++ merkintä vastaa energiatehokkuudeltaan B- tai C-luokan laitetta.

Energialuokka A:n tai B:n laitteita ei vielä ole juurikaan tarjolla, sillä energiamerkinnän uudistuessa ylimmät energialuokat on haluttu jättää tyhjäksi, jotta valmistajilla on mahdollisuus kehittää entistä energiatehokkaampia laitteita.

Energialuokkien uudistuksen tavoitteena on myös yhtenäistää EU-alueen energiamerkintöjä siten, että kaikki laitteet, materiaalit ja rakennukset, joissa energialuokka on merkitty, merkittäisiin tulevaisuudessa asteikolla A – G.

Lisätietoja aiheesta löytyy Motivan sivulta Energiamerkintä – Motiva.

Mikä kuluttaa vähiten energiaa, pöytätietokone, kannettava vai tabletti?

Vähiten sähköä kuluttaa tabletti, 60% vähemmän kuin läppäri, joka puolestaan kuluttaa 80% vähemmän kuin pyötäkoneet. Pöytäkoneen käyttämä sähkö maksaa vuodessa noin 24 €, jos kone on joka päivä päällä kaksi tuntia ja lopun aikaa valmiustilassa. Kannettavan tietokoneen sähkölasku on vuodessa 3 euroa ja tabletin noin yksi euro, kun käyttöaika on kaksi tuntia vuorokaudessa.

Millainen on taloudellinen pyykinkuivaushuone?

Sellainen, jossa on automatisoitu pyykinkuivausjärjestelmä. Automatisoidun järjestelmän etuja ovat sekä VTT:n testissäkin todettu huomattava energiansäästö että pyykin nopeampi kuivuminen (alle 2 tunnissa). Kuivausilma lämmitetään kuuman käyttöveden avulla, mikä pienentää käyttökustannuksia merkittävästi sähkövastuksiin verrattuna. Tällainen on esim. Suomen terveysilma Oy:n markkinoima VALCO –järjestelmä, joka on kehitetty erityisesti Suomen oloihin

Kuva 1. Automatisoidun järjestelmän toimintaperiaate: 1 = kuivauspuhallin, 2 = poistopuhallin, 3 = korvausilmaventtiili.

Automatisoitu järjestelmä perustuu kahteen puhaltimeen, joita ohjataan automaattisesti lämpötilan- ja ilmankosteuden perusteella. Käyttäjän tarvitsee vain käynnistää kuivauspuhallin (kuva 2), kun pyykkiä aletaan ripustaa kuivumaan. Automatiikka huolehtii kaikesta muusta.

Kuva 2. Kuivauspuhallin.

Kuivauspuhaltimella huoneeseen puhalletaan lämmintä (max. 35 ᵒC) ilmaa. Puhallin toimii käyttövesipatterin tavoin, eli se ottaa tarvittavan lämpöenergian kuumasta käyttövedestä. Näin ollen järjestelmä toimii yhtä tehokkaasti myös kesäaikaan, kun veden lämpötila patteriverkostossa on alhainen. Kun ilmankosteus kuivaushuoneessa nousee 25 %:iin, poistopuhallin (kuva 3) käynnistyy. Kosteaa ilmaa aletaan puhaltaa ulos, ja samanaikaisesti sisälle johdetaan uutta korvausilmaa.

 

Kuva 3. Poistopuhallin (A) ja Korvausilmaventtiili (B).

Korvausilmaventtiili (kuva 3) avautuu poistopuhaltimen käynnistyessä ja sen jälkeen sitä ohjataan ulkolämpötilan mukaan. Energiaa säästyy, kun korvausilmaa otetaan sitä vähemmän mitä kylmempää ulkona on. Järjestelmä sammuu automaattisesti kun ilmankosteus huoneessa on laskenut alle 25 %:n. Järjestelmä ei siis ole hetkeäkään turhaan päällä

Korvausilma suodatetaan F9-luokan Filtrete G-LAM suodattimella, joten pyykki pysyy raikkaana myös pölyisissä kaupunkiolosuhteissa. Järjestelmään kuuluu myös kaksoisvaijereilla varustettu ripustusjärjestelmä (kuva 4), joka paitsi nopeuttaa pyykin kuivumista, myös vähentää rypistymistä.

Lähde:  Suomen Terveysilma Oy, VELCO – Merkittävää energiansäästöä pyykinkuivaukseen -esite.

Lue lisää täältä!