Ilmanvaihto

Mistä tiedän, onko asunnossani hyvä ilmanvaihto? Miten parannan sitä?

Oma nenä kertoo paljon. Tuntuuko ilma tunkkaiselta, etenkin pitemmän poissaolon jälkeen? Onko asunnossa vedon tunnetta? Onko asukkailla usein nuha? Eikö kylpyhuoneen huuru haihdu vartissa suihkun jälkeen? Nämä asiat saattavat viitata sisäilmaongelmiin.

Ilmalämpöpumpun suodattimien putsaus ja ilmastointilaitteiden suodatinten vaihto kannattaa tehdä ainakin keväällä ja syksyllä. Myös säännöllisellä perussiivouksella on suuri vaikutus sisäilmaan!

Jos ongelmat eivät poistu, ota ensin yhteys taloyhtiön edustajaan. Jos tämän jälkeen on tarvetta, ota yhteys kaupungin viranomaisiin.

Saako ilmanvaihtoventtiileitä säätää itse?

Kerrostalossa useampi huoneisto on kytketty samaan ilmanvaihtokoneeseen. LVI-suunnittelija laskee talolle riittävän ilmavirran. Omien venttiilien säätöjen muuttaminen vaikuttaa myös muiden huoneistojen ilmanvaihtoon. Uudelleensäätö vaatii jokaisen venttiilin mittaamisen ja säädön erikseen.

Kaikissa ilmanvaihtojärjestelmissä venttiilit ja niiden suodattimet pitää puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja koneellisessa poistossa hormistoa suositellaan nuohottavaksi 10 vuoden välein. Liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa pestä tai vaihtaa vähintään kahden kuukauden välein. Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä venttiilien säätäminen kuuluu jättää ammattilaisille.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tuloilmaventtiilejä säädetään vuodenaikojen ja ulkoilmalämpötilan mukaan. Tuloilmaventtiilejä on myös itsesäätyvinä ja tuloilmaa lämmittävinä malleina ja niihin on saatavilla pölysuodattimia. Koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän venttiilien puhdistamisen yhteydessä pitää puhdistaa myös venttiilien äänenvaimentimet. Ilmanvaihtokoneen suodatinten vaihdosta huolehtii huoltoyhtiö.

Miten voin jäähdyttää kesällä asuntoa ilman sähköä?

Tehokkain keino pitää asunto viileänä kesäisin on ennakointi jo rakennusvaiheessa. Talon passiivinen jäähdytys voidaan toteuttaa esimerkiksi erilaisin räystäin tai lipoin, jotka estävät auringonpaisteen pääsyn sisälle. Kannattaa harkita myös talon ulkopuolisia liikkuvia aurinkosuojia, joilla voidaan lämpötilan lisäksi säätää myös valaistusta.

Aurinkosuojaus on tehokkainta ikkunan ulkopuolelle asennettuna, mutta myös ikkunan väliin asennettavat kaihtimet ovat käypä ratkaisu ja lisäksi suojassa sääilmiöiltä. Ikkunan sisäpuolella kaihtimien valinnassa kannattaa huomioida myös materiaalit ja värit. Ilman kaihtimia voi käyttää aurinkosuojakalvoja tai selektiivilasisia ikkunoita.

Myös viihtyisyyttä lisäävät tontilla kasvavat lehtipuut auttavat kesäajan varjostuksessa. Tuulettaminen kannattaa tehdä varjon puolelta ja mahdollisuuksien mukaan viileään yöaikaan, jolloin se tarjoaa enemmän helpotusta kuumille jaksoille.

Lue lisää täältä!