Valaistus

Milloin valojen sammuttaminen on kannattavaa?

Energiansäästön näkökulmasta valot kannattaa sammuttaa aina. Lampun syttymiseen kuluva energia ei juurikaan eroa palamisen kuluttamasta energiasta. Lampun valaisemisen alkamista kuvataan sanalla lämpiäminen, johon kuluu energiansäästölampulla jopa 2 minuuttia 60% valaisutehon saavuttamiseksi.

Hehku-, halogeeni- ja led-lamppujen käyttöikä ei lyhene toistuvista sammutuksista ja sytyttämisistä. Energiansäästölamppujen ja loisteputkien käyttöikä puolestaan lyhenee, mutta niin vähän ettei sillä energiankulutuksen kannalta ole juurikaan merkitystä. Taloudellisessa mielessä valojen sammuttaminen on järkevää, jos huoneesta ollaan pois vähintään 15 minuuttia.

Millainen lamppu käyttää vähiten sähköä?

Luonnonvaloa tulisi käyttää keinovalon rinnalla aina kun mahdollista. Energiatehokkuudeltaan LEDit ja loistelamput ovat samaa luokkaa, kun taas halogeenivalaisimet kuluttavat noin 3-5 kertaa enemmän energiaa. LEDien elinikä on noin 30 000 – 50 000 tuntia ja loistelamppujen noin 8000 – 20 000 tuntia. Halogeenilamput jäävät tästä jälkeen vain 2000 – 3000 tunnin eliniällä.

Valaistuksen valinnassa pitää kuitenkin ottaa huomioon muitakin näkökulmia kuin energiatehokkuus. Lämpimiin tiloihin, kuten saunaan, on valittava halogeenivalaisin, sillä sinne eivät sovellu LEDit tai loistelamput. Myös himmennyksen tarve pitää ottaa huomioon, sillä vain halogeenit ovat aina himmennettäviä, LEDeissä ja loistelampuissa se on lisäominaisuus. Elinkaarikustannusten suhteen loistelamput ovat vielä toistaiseksi kannattavampi ratkaisu kuin LED-valaistus. Ympäristöä ja syttymisen nopeutta arvostavan kannattaa kuitenkin valita LED.

Minkä lampun laittaisin 60 Watin hehkulampun tilalle?

Jotta esimerkiksi energiansäästölampun tuottama valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi energiansäästölampun valovirran (lm) olla yli 700 lumenia. Energiansäästölamppujen teho vaihtelee 127–1 900 lumenin välillä, ja niiden sähkönkulutus on 4–30 wattia. 60 watin hehkulamppua vastaa suunnilleen 11 watin eli noin 710 lumenin energiansäästölamppu, mutta eri valmistajien lampuissa on eroja . EU-direktiivin mukaisesti kaikkien valmistajien tulisi ilmoittaa pakkauksissaan symboleina samat tiedot.

Miten eri lamput kierrätetään?

Energiansäästölamput
Led-lamputLoisteputket ja valaisimet, joissa kiinteä lamppu (esim. kirkasvalolamput), koko alle 25 cm

SE-laitteita myyvät myymälät:
– väh. 1000 m2 päivittäistavarakaupat
– väh. 200 m2 erikoiskaupat

SER-keräyspisteet
Vaarallisen jätteen keräyspisteet

Isot loisteputket ja valaisimet

SER-keräyspisteet
Vaarallisen jätteen keräyspisteet

Halogeenilamput

sekajäte

Hehkulamput

sekajäte

Autojen lamput

sekajäte

Miten valosaastetta voi välttää?

Valosaaste on erityisesti ulkotilojen keinotekoista valoa, joka aiheuttaa häiriöitä luonnolle sekä haittaa myös ihmisten terveyttä ja viihtyvyyttä. Valosaastetta voi itse vähentää esimerkiksi käyttämällä pihassa liikkeentunnistimella varustettuja lamppuja, jotka palavat vain tarvittaessa. Lisäksi voi käyttää himmeämpiä valoja tai himmentimiä, jotka vaikuttavat valon määrään. Pimeällä pihalla hämärämpi valo on silmille turvallisempi vaihtoehto ja häiritsee vähemmän myös yöeläimiä ja naapureita. Sisätiloista valon karkaamista ulos voi estää verhoilla ja kaihtimilla.

Lue lisää täältä!

Ehdota uusi kysymys!

enararhibb@gnzcrer.sv

Ota yhteyttä energianeuvojaan!